Enerjili olmaq üçün hər həftə yeməli olduğunuz 10 karbohidrat...

Bu kimi sağlam karbohidratlar yemək sizə enerjili hiss etməyə və qida ehtiyaclarınızı ödəməyə kömək edəcək...

...Düzgün karbohidratları seçmək sağlamlıq məqsədlərinizə çatmaq və bədəninizin ehtiyaclarını ödəmək üçün açardır. Kalorilərinizin 45-65 faizinin karbohidratlardan gəlməsi tövsiyə olunur.

Kifayət qədər karbohidrat yeməmək ləngliyə, həzm problemlərinə və hətta ağız qoxusuna səbəb ola bilər.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə Eatingwell yazır.

Sağlam qalmaq, qida ehtiyaclarınızı ödəmək və enerjili olmaq üçün bir çox karbohidratlardan 10-u hər həftə boşqabınızda olmalıdır. Beləliklə...

1. Şirin kartof. Bu qidalanma gücüdür. Yalnız bir orta şirin kartof göz, dəri və immunitet sağlamlığında mühüm rol oynayan bir qida maddəsi olan A vitamini üçün gündəlik tələbatınızın 150 faizdən çoxunu təmin edir. Şirin kartofun qabığını yemək də lif qəbulunuzu artırmağa kömək edəcək.

2. Süd. Süd yalnız sağlam karbohidratları deyil, həm də zülal, kalsium, maqnezium və sümük sağlamlığı üçün vacib olan digər qidaları ehtiva edir.

3. Qara lobya. Təsirli bir sıra qida maddələri ilə bu ucuz və dadlı paxlalılar böyük karbohidrat mənbəyidir. Araşdırmalar göstərib ki, daha çox paxlalılar yeyən insanlar daha yaxşı qidalanır, pəhrizlərində daha az şəkər əlavə olunur və arıqlamaqda daha yaxşı olur.

4. Yulaf. Prebiyotik lifin təbii qaynağı, onları sağlam bağırsaq mikrobiomunu qorumaq istəyənlər üçün əla karbohidrat mənbəyi halına gətirir.

5. Gavalı. Bu təbii karbohidrat mənbəyi qəbizlik üçün bir vasitə deyil. Gündəlik quru gavalı yemək də sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Tədqiqat belə nəticəyə gəlib ki, gündəlik 50 qram (təxminən 5 giləmeyvə) gavalı yemək postmenopozal qadınlarda sümük mineral sıxlığının itirilməsinin qarşısını ala bilər.

6. Banan. Onlar sağlam karbohidrat mənbəyidir və onları yemək gün ərzində enerjinizi saxlamağa kömək edə bilər. Bir az yetişməmiş banan seçmək bağırsaq sağlamlığına gəldikdə sizə üstünlük verə bilər. Bir az yaşıl qabığı olan bananların seçilməsi onların sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləməyə kömək edən prebiyotik lif növü olan davamlı nişastada daha yüksək olması deməkdir. Ancaq tam yetişmiş banan həm də böyük lif və qida mənbəyidir.

7. Almalar. Onlar əla lif, C vitamini və mis mənbəyidir. Bu məşhur meyvələr həmçinin bağırsaq sağlamlığını təşviq edən ürək üçün faydalı həll olunan lif və prebiyotik lif ehtiva edir. Almaların tərkibində beyin sağlamlığını yaxşılaşdıra bilən antioksidant olan quercetin də var.

8. Farro. Bu tam taxıl bir çox yeməklərə əla əlavədir. Antioksidantlar, vitaminlər və minerallarla zəngin olan farro qozlu bir ləzzətə malikdir və bişirmək asandır. Farrodakı lif həzm sağlamlığını, mikrobiom sağlamlığını və ürək sağlamlığını dəstəkləmək üçün əladır. Farro həm də zülal mənbəyidir: 1/4 fincan farroda təxminən 6 qram protein var. Lif və zülalın birləşməsi aclığı yatıran güclü enerji mənbəyidir.

9. Noxud. Bu, bədəni lif, antioksidantlar və bitki zülalları ilə qidalandıran sağlam karbohidratların mənbəyidir.

10. Qəhvəyi düyü. Zülal, lif və bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Yarım fincan bişmiş qəhvəyi düyüdə təxminən 120 kalori, 2 qram lif, 3 qram protein və 25 qram sağlam karbohidrat var.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə