Gənc qalmaq üçün bu qidalardan istifadə edin YENİ FAKTLAR-FOTOLAR

Gənc qalmaq üçün bu qidalardan istifadə edin. Yaşlanma təbii bir prosesdir və nəticələrindən qaçmaq olmaz, ancaq pəhrizdəki bəzi dəyişikliklərlə bu təsirləri təxirə sala və minimuma endirə bilərsiniz.

Qoz

Çox doymamış yağlarla zəngin olan qozun omeqa-3 yağ turşusu miqdarı o qədər yüksəkdir ki, 1/4 fincan qoz gündəlik tövsiyə olunan omeqa-3 yağ turşularının təxminən 113%-ni verir. Bu əsas yağ turşuları xolesterol səviyyənizi tənzimləməyə və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir. Bu fitokimyəvi maddələr beyninizdəki iltihab təzyiqini azaltmağa kömək edir və beləliklə gələcək illər üçün idrak fəaliyyətini qoruyur və inkişaf etdirir. Üstəlik qoz yaşla əlaqəli dəri problemlərin həllində böyük rol oynayır. İçərisində olan omeqa-3 yağ turşuları dərini günəş zədələrinə qarşı gücləndirməyə, dəri hüceyrə membranlarını gücləndirməyə və təbii yağ baryerini qoruyaraq dərinin sağlam bir parıltısına kömək edir. Qozda olan maqnezium, dəmir, sink, kalium, selenyum, mis və lif yaşlandıqca enerjinizi qorumağınıza kömək edir.

Göyəm

Göyəm, bəlkə də proantosyaninlər və antosiyaninlərin ən yüksək konsentrasiyalarından birinə sahibdir və bu, onların güclü antioksidan aktivliklərinə aid edilə bilər. Antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə aparır və bir çox ciddi xəstəliklərin və erkən qocalmanın kökündə dayanan sərbəst radikalların yaratdığı yaşa bağlı oksidləşdirici ziyanla mübarizə və bərpa etməyə kömək edir. Bundan əlavə, çiyələkdəki güclü antioksidantlar yaşla bağlı yaddaş və motor funksiyası kəsirlərini azaldaraq yaşlı insanlar üçün əhəmiyyətli dərəcədə nevroloji faydalar təmin edir. Zəngin antioksidan tərkibi, yüksək səviyyədə A və C vitaminləri ilə zəngin olan göyəm dərinizin gəncliyini qorumaq üçün əsas qidalardan biri sayılır. Göyəm iltihablı reaksiyanı yüngülləşdirərək və kollagen itkisini önləyərək dərinizi günəşdən, stresdən və ya çirklənmədən qoruya bilər.

İspanaq

İspanaq antioksidanlarla zəngin tərəvəzdir. Araşdırmalar göstərir ki, ispanaq son dərəcə yüksək polifenol və flavonoidlə zəngindir. Ispanaq, yaşla əlaqəli zehni geriləməni, göz və görmə şərtlərini və sümük dejenerasyonunu əhəmiyyətli dərəcədə azaltmağa kömək edən iki güclü antioksidan olan lutein və zeaxanthin mənbəyidir. Bununla yanaşı, həm də ispanaqda yüksək miqdarda A, C və E vitaminləri və beta-karoten var. Bunlar dərini günəşin zərərli ultrabənövşəyi şüalarından qorumağa kömək edir. Beləliklə dəri yaşlandıqca canlı və sağlam qalır. Xüsusilə C vitamini kollagen sintezini stimullaşdırmağa kömək edərkən A vitamini yaranın sağalmasına dəstək olur. Əlavə olaraq, ispanaq kimi yaşıl tərəvəzlər ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa və yüksək qan təzyiqi və xolesterol səviyyələrini azaltmağa kömək edə bilər. Həzm sistemindəki xərçəng riskini belə azalda bilər. Gündə yalnız 1 stəkan təzə ispanaq bədəninizi sağlam və illərlə cavan saxlaya bilər.

Yaşıl çay

Yaşıl çay dərini qırışmağa və qocalmağa, qəhvəyi ləkələrə səbəb olan zərərli sərbəst radikallardan qoruyan güclü antioksidan xüsusiyyətlərinə görə gözəllik məhsullarının istehsalında geniş istifadə olunur. Bu antioksidanlar erkən yaşlanmanı ləngidə bilər və sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə ziyanını geri qaytarmaqla dərinizin gənc və elastik görünməsinə kömək edə bilər. Bu sağlam içki dəri xərçəngindən qorunmağa kömək edir. Yaşıl çayın dəri dostu bir içki olması onun zəngin kateşin polifenol tərkibinə aid edilə bilər.

Yaşıl çay, ürək xəstəliklərini və yüksək xolesterolu, romatoid artrit riskini qarşısını almaq və azaltmaq və sümük sıxlığını qorumaq üçün edilən araşdırmalarda da göstərilmişdir. Başqa bir araşdırmada uzun müddət yaşıl çay istehlakının piylənmə və tip 2 diabetlə mübarizə apararaq ürək xəstəlikləri riskini azaltdığı göstərilmişdir. Yaşınızdan daha gənc görünmək istəyirsinizsə, gündə 1 və ya 2 stəkan yaşıl çay çox kömək edə bilər.

Qızıl balıq

Qızıl balıq, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu səbəbdən yaşlanma müddətini təxirə salmaqda təsirli olur. Omeqa-3 yağ turşuları damarlarda xolesterol yığılmasının qarşısını alır, anormal ürək ritmlərindən qoruyur və zehni inkişaf etdirir. 2016-cı ildə aparılan bir araşdırmaya görə, həftədə ən azı dəniz məhsulları və ya omeqa-3 yağ turşuları olan digər qidalar yemək yaşlılarda yaşla bağlı yaddaş itkisindən və digər idrak problemlərindən qoruya bilər. Üstəlik, qızılbalığın iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri və yüksək protein tərkibi dərinizi ləkələr, sızanaqlar, qırışlar, qəhvəyi ləkələr, qarğa ayaqları və incə xəttlər kimi müxtəlif yaşlanma əlamətlərindən azad edir. Əlavə olaraq, bu soyuq su balığı D və E vitaminləri kimi qocalma əleyhinə qidalarla zəngindir. Həftədə üç-dörd porsiyon qızıl balıq yeməyə çalışın.

Brokoli

Brokoli, digər tərəvəzlər kimi, yüksək səviyyədə antioksidanlar və təsirli bir sayda yaşlanmağa qarşı qidalandırıcı maddəsi olduğu üçün qocalma müddətini xeyli ləngidə bilər. Bu qida, oksidləşdirici streslə əlaqəli hüceyrə ziyanından qorunmağa kömək edən və hətta xərçəng riskini azalda biləcək sülforafan və indol birləşmələrini ehtiva edir. Ayrıca, 2010-cu ildə aparılan bir iş brokoli'nin dəri üçün nə qədər faydalı olduğunu izah edir. Tədqiqatçılar 700-dən çox yapon qadınının dəri elastikliyini və digər dəri xüsusiyyətlərini ölçərək, daha çox yaşıl və sarı tərəvəz yeyənlərin daha az qırışa sahib olduqlarını aşkar ediblər. Üstəlik, brokoli tərkibindəki folat, yaş artdıqca optimal beyin funksiyasını qorumağa kömək edərkən tərkibindəki K1 vitamini sümük sıxlığını artırır və qırıq riskini azaldır. Həftədə üç-dörd dəfə bir brokoli yeməyi sağlamlığınızda və yaşınızda dəyişiklik edə bilər.

Zeytun yağı

Zeytun yağı A və E vitaminləri də daxil olmaqla antioksidantlarla zəngindir. A vitamini dərini qocalma prosesini sürətləndirməyə cavabdeh olan sərbəst radikallardan qoruyur, E vitamini dərini bərpa etməyə kömək edir. Zeytun yağı dəridə güclü iltihab əleyhinə təsir göstərir və dərini günəş zədələrindən qoruya bilər. Araşdırmalara görə, zeytun yağının fotoqrafiyanın müalicəsində və qarşısının alınmasında rol oynaya biləcəyini göstərdi. Bu səbəbdən daha yüksək zeytun yağı qəbulu daha az incə xətt, daha az qırış, daha hamar bir dəri tonu və daha hamar bir toxuma deməkdir. Zeytun yağının tərkibində olan doymamış yağ turşuları ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır, xolesterol səviyyəsini aşağı salır və qan şəkərinə nəzarət edə bilər. Zeytun yağının yaşlanma əleyhinə faydalarından istifadə etmək üçün onu adi yemək yağınız kimi istifadə edin. Bundan əlavə, bu sağlam yağ həm hamam yağı, həm də yerli nəmləndirici kimi istifadə edilə bilər.

Tünd şokolad

Tünd şokolad, bədəninizi hüceyrələrdə oksidləşdirici ziyana səbəb olan, yaşlanma prosesini sürətləndirən və fərqli xərçəng növlərinə səbəb olan sərbəst radikallardan qorunmağa kömək edən antioksidanlarla yüklənmiş bir qidadır. Tünd şokoladda olan kakaoda qan damarlarını rahatlaşdıran, gənc, və elastik saxlayan stimul verən flavanollar vardır. Bu, yüksək qan təzyiqi, tip 2 diabet, böyrək xəstəliyi və demans riskini azaldır. Qara şokolad dəri sağlamlığınıza faydalıdır. 2006-cı ildə edilən bir araşdırmada, kakaodan alınan pəhrizli flavanolların endogen işıq qorunmasına kömək etdiyini, dermal qan dövranını yaxşılaşdırdığını və müvafiq dəri səthi və nəmləndirici dəyişənləri kosmetik olaraq təsir etdiyini bildirdi. Başqa bir işə görə, flavanol ilə zəngin bir şokaladın müntəzəm istehlakı əhəmiyyətli dərəcədə işıq qorunması təmin edir və bu səbəbdən insan dərisini zərərli ultra bənövşəyi təsirlərindən qorumaq üçün təsirli ola bilər. Tünd şokaladı kilo almasına səbəb ola biləcək yüksək kalori və doymuş yağ ehtiva etdiyi üçün orta miqdarda istehlak edin. Ən azı yüzdə 70 kakao olan kiçik bir tünd şokolad parçası kifayət edəcəkdir.

Pomidor

Gündə bir pomidor yaşlanmanın təsirlərini azaldır. Likopen pomidorun əsas karotenoididir və qocalmağa qarşı faydalar verdiyini söyləmək olar. Likopen dərini zərərli sərbəst radikallardan qoruyur və dərini ultra bənövşəyi zədələrindən qoruyan təbii bir günəş kremi kimi fəaliyyət göstərir. Beləliklə günəş ləkələrinin, quruluğun və qırışların meydana gəlməsini və görünüşünü azaldır. Pomidorla zəngin bir pəhriz dərini elastik və möhkəm saxlayan, eyni zamanda elastikliyini qoruyan bir protein olan kollagen istehsalını artırır. Pomidorların ayrıca xolesterolu azaltmaq, ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq və müxtəlif xərçənglərin qarşısını almaq qabiliyyəti var. Optimal sağlamlıq və gözəl görünən dəri üçün gündə 1 stəkan pomidor suyu içməyə çalışın.

Qırmızı bibər

Kollagen istehsalı üçün yaxşı olan yüksək C vitamini tərkibinə əlavə olaraq qırmızı bolqar bibərində alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, kriptoksantin və zeaksantin kimi karotenoidlər deyilən güclü antioksidanlar var. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzdə gördüyünüz parlaq qırmızı, sarı və narıncı rənglərdən məsul olan bitki piqmentləridir. Bolqar bibərinin digər növlər arasında ən yüksək zeaksantin konsentrasiyasını nümayiş etdirdiyi aşkar edilmişdir. Qırmızı bolqar bibərini qəlyanaltı kimi istehlak edə, salata doğrayın və ya tavada bişirin.

Arzu Elsevərqızı

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə