Ən faydalı düyünün yabanı düyü olduğunu bilirdinizmi?..

…Düyü dünyanın ən məşhur məhsullarından biridir, o, uzun müddətdir ki, bir çox yeməklərin ayrılmaz hissəsinə çevrilmişdir - istər garnitür, istər plov, istərsə də şorba üçün gərəklidir.

Ancaq düyünün bütün növləri bədən üçün eyni dərəcədə faydalı deyil.

SİA-nın məlumatına görə, dietoloq düyünün hansı çeşidinin sağlamlıq üçün ən dəyərli sayıla biləcəyi barədə məlumat paylaşıb.

Beləliklə, ekspertin fikrincə, ən faydalı məhsul yabanı düyüdür. Adi ağ taxıllardan təkcə tünd rəngi və uzunsov forması ilə deyil, həm də qeyri-adi mənşəyi ilə fərqlənir.

Bu məhsul Şimali Amerikada yaşayan su bitkisinin toxumudur.

…Bu, əsl super qidadır. Yabanı düyüdə mis, sink, kobalt, molibden var - qanyaradıcı sistem və mədə-bağırsaq traktının normal fəaliyyəti üçün lazım olan hər şey var. O, şəkərin səviyyəsində kəskin sıçrayışlara səbəb olmur və pəhriz qidası üçün uyğundur.

Bunu diyetoloq bildirib.

…Yabanı düyü həzmi və toxluğu yaxşılaşdıran liflə zəngindir, çəkiyə nəzarət və diabet üçün vacibdir. Qan şəkərində qəfil sıçrayışlara səbəb olmadan yavaş-yavaş həzm olunur.

İmmunitet sistemini gücləndirən, maddələr mübadiləsini və ümumi rifahı yaxşılaşdıran B vitaminləri və mikroelementləri ehtiva edir.

Yeməyin kalori miqdarı bişirildikdə 100 qrama 100-110 kalori təşkil edir.

…Qəhvəyi düyü də yaxşı seçimdir. Qabığın qorunması səbəbindən vitaminlər, liflər və antioksidanlar ehtiva edir. Bişirmək daha uzun çəkir, lakin bədəni daha yaxşı doyurur və şəkər səviyyəsini idarə etməyə kömək edir.

…Ağ düyü praktiki olaraq qida maddələrindən məhrumdur, çoxlu nişasta ehtiva edir və qlükoza səviyyəsini sürətlə artırır. Bu, xüsusilə oturaq insanlarda insulin müqavimətinə, çəki artımına və tez-tez aclığa səbəb ola bilər.

…Dietoloq xatırladıb ki, düyü torpaqdan zərərli maddələr, xüsusən də arsen toplaya bilər.

Təhlükəsiz olmaq üçün yaxşıca yuyulmalı və bol suda qaynadılmalıdır. Düyünü pəhrizinizə daxil edərkən tarazlığı qorumalısınız: yeməyin yarısı tərəvəz, dörddə biri zülallar (ət, balıq, paxlalılar), qalan hissəsi karbohidratlardır.

Bu yanaşma həddindən artıq yeməkdən qaçınmağa kömək edir və sabit enerji səviyyəsini saxlayır.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə