Yeni kartof sortu yetişdirilir? - ARAŞDIRMA

Amerikanın sevimli tərəvəzi olan kartof demək olar ki, yağsızdır və yaxşı kalium, dəmir və C vitamini mənbəyidir. O, hər birində 3 qram protein və lif, aşağı natrium və xolesterin ehtiva etmir.

Amerika Kənd Təsərrüfatı Tədqiqat Xidmətinin alimləri rəngarəng yeni sortlar yetişdirib buraxıblar. Bəzilərində "antosiyaninlər" adlanan faydalı qırmızıdan bənövşəyi rəngə qədər olan piqmentlər nisbətən yüksəkdir, digərlərində isə sarı-piqmentli karotenoidlər yüksəkdir.

Bəs, elm adamlarından kartof sortu ilə bağlı maraqlı kəşf necədir? Yeni kartof sortu necə olacaq?

SİA mövzu ilə bağlı araşdırma aparıb.

ARS tədqiqatçıları qırmızı və bənövşəyi ətli və qabığı olan üç yeni kartof sortunu hazırlayıblar ki, onlar artıq istehlakçılara təqdim olunur. Tezliklə yeni sortları əldə edə bilsəniz, bayram süfrənizi bəzəyən rəngli kartoflarınız olacaq.

Rəngdə nələr var?

Bütün kartofların tərkibində çoxlu qida maddələri və sağlamlığa kömək edən digər birləşmələr var. Rəngli ətli kartofda antosiyaninlər və karotenoidlər var. Miqdarı və növü kartofun müxtəlifliyindən asılıdır. Merilend ştatının Beltsville şəhərində ARS tədqiqatçılarının yetişdirmə səyləri sarı ətli idxal sortundan üç dəfəyə qədər daha çox karotenoid ehtiva edən sarı piqmentli kartofun buraxılmasına səbəb oldu.

Vaşinqton ştatının Prosser şəhərində ARS ilə işləyən bitki genetiki Çarlz Braunun fikrincə, ABŞ-da ən çox yeyilən tərəvəz kimi fitonutrientlə zəngin kartof sağlamlığa güclü təsir göstərə bilər. Bir araşdırmada Braun və onun həmkarları sarı və bənövşəyi piqmentli kartofda və ağ kartofda fitokimyəvi maddələrin konsentrasiyalarını təhlil edib müqayisə ediblər. Komanda, sarı kartofun ağ kartofdan 45 dəfə, bənövşəyi kartofun isə sarı kartofdan 20 qat daha çox antosiyanin konsentrasiyasına malik olduğunu bildirdi. Ağ kartofda aşkar edilə bilən miqdarda antosiyanin tapılmadı.

Eyni araşdırma zamanı komanda həmçinin piqmentli kartofun sensor qiymətləndirmələrini ağ kartofunki ilə müqayisə etdi. Sarı, bənövşəyi və ağ kartof istehlakçı paneli tərəfindən sıralandıqda, ləzzət və ya ümumi qəbulda əhəmiyyətli fərqlər müşahidə olunmadı.

Braun ARS-in Prosserdəki Tərəvəz və Yem Bitkiləri İstehsalı Tədqiqat Bölməsində üç qırmızı və bənövşəyi piqmentli kartofu diqqətlə yetişdirildi. Braun "Onları istehlakçılara çatdırmaq onilliklər çəkdi" dedi.

İstehlak üçün mövcud olan rəngli ətli üç böyük dadlı kartof çeşidi TerraRosa, AmaRosa və Purple Fiesta kimi tanınır. Onlar bişirmə, qovurma, mikrodalğada, soba, buxarda bişirmə və əzmə kimi müxtəlif hazırlıq üsullarında yaxşı çıxış edirlər.

Braun Vaşinqton, Aydaho və Oreqondakı universitet tədqiqatçılarının daxil olduğu Şimal-Qərb (Tri Ştat) Kartof Sortunun İnkişafı Proqramı ilə töhfə verən tərəfdaş kimi sortların hazırlanması və qiymətləndirilməsi üzərində işləmişdir.

Fərqli coğrafiyalardan fərqli kartof sortları

Ölkəmizdə geniş şəkildə becərilən və istehlak edilən kartofun becərilməsi üçün əlverişli torpaq sahəsi çox olduğuna görə çeşidləri çoxdur. Böyüdükləri yerə və toxum növlərinə görə dəyişən kartof sortları da bişirmə üstünlüklərinə görə adlanır.

Mətbəxdə ləzzətli qoxuların sirrlərindən biri olan kartof, demək olar ki, hər formada doyurucu bir tərəvəzdir. Yüksək doyurucu xüsusiyyətlərə malik kartof həm də yüksək nişasta və karbohidrat dəyərləri ilə diqqət çəkir. Hər formada istehlak edilən kartof saysız-hesabsız çeşidləri ilə də kənd təsərrüfatında öz yerini tutur.

Bu yazıda sizə kartof sortları və onların xüsusiyyətləri haqqında bir çox məlumat təqdim edəcəyik.

Kartof növləri: 7 müxtəlif kartof və onların maraqlı xüsusiyyətləri

1) Qırmızı şirin kartof

Peru kartof sortları ilə məşhur bir ölkədir. Bu kartof növlərindən biri də şirin kartof kimi tanınan qırmızı kartofdur.
- Qırmızı kartofun qabığı sarı kartofdan bir qədər qalındır.
- Rənginin narıncı və qırmızı olması yetişdiyi torpaqla izah edilir.
- Tərkibində geniş istifadə olunan sarı kartof kimi nişasta var.
- Digər kartoflardan fərqi: onun iqtisadi dəyəri bir qədər yüksəkdir.
- Onun dadı bir az şirindir.
- Çox aşağı glisemik indeksi olan qırmızı şirin kartof, istənilən şəkildə bişirmək üçün uygundur.

2) Bənövşəyi kartof
- Şirin kartofun uzaq qohumu sayılan bənövşəyi kartof sağlamlıq faydaları sayəsində müalicəvi təsiri olan bir kartof növüdür.
- Filippin və İndoneziya sərhədində yetişdirilən bənövşəyi kartofun bir az şirin dadı var. Qabıq çox qalın və çox nazik deyil. Çox yaxşı soyula bilən bir qalınlığa malikdir.
- Bənövşəyi kartofun mümkün olub-olmaması ilə maraqlananlar üçün bu kartofun rəng sirrini açıqlayaq. Böyüdüyü torpaqda olan minerallar sayəsində bənövşəyi rəngini alan bənövşəyi kartof son dərəcə təbii qidadır.
- Tərəvəz növləri arasında çox güclü antioksidant maddələrə malik olan bənövşəyi kartof orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləməkdə də çox güclüdür.
- Bənövşəyi kartof təkcə kartof kimi deyil, həm də ətirli və rəngləndirici qida kimi istifadə olunur.

3) Niğde kartofu
- Nahita kartof toxumlarından istehsal edilən yerli kartof Niğde bölgəsində geniş şəkildə istehsal olunan bir kartof növüdür.
- Türkiyədən dünya ölkələrinə yayılmağı hədəfləyən Nahita kartofu istehsal olunduqda yüksək məhsul verən tərəvəzdir.
- Qızartmaq və bişirmək üçün uyğun olan Nahita kartofunu Türkiyənin bir çox nöqtəsindən əldə edə bilərsiniz.
- Yerli və milli kartof növü olduğundan onun iqtisadi dəyəri də kifayət qədər aşağıdır.
- Niğde kartofu yazda əkilən və aşağı temperaturda böyüyən kartofdur.

4) Sarı Bamba Kartofu
- Sarı bamba kartofu oval bir görünüşə malikdir.
- Onun qabığının rəngi sarı çalarlara malikdir. Bəzən sarı, bəzən isə çox açıq sarı olan qabıqla böyüyür.
- Qızartma və bişirmə üçün ləzzətli kartof növü olan bamba kartofu da qida dəyəri yüksək olan növlərdəndir.
- Əkiləndə çox gec yetişən bamba kartofu ölkəmizdə geniş marketinq sahəsinə malik kartof çeşididir.

5) Ağ Fianna Kartof
Müxtəlif növ kartoflar arasında ağ kartof da var.
- Çips hazırlamaq üçün ümumiyyətlə üstünlük verilən ağ fianna kartofu Hollandiya sərhədlərində geniş şəkildə istehsal olunur.
- İçəridə və çöldə kifayət qədər yüngül olan ağ kartofun dadı çox yumşaqdır.
- Kartof qızartması axtaranlar fianna kartofunu dadlı yeməklərdə yeyə bilərlər.

6) Durabo
- Restoranlarda və fast food məkanlarındq tez-tez istehlak edilən kartof qızartması ümumiyyətlə Durabo tipli kartofdan hazırlanır.
- Durabo kartofunun daxili teksturası açıq sarı rəngə malikdir və qabığı olduqca nazikdir.
- Qabıqları ilə də istehlak edə biləcəyiniz Durabo kartofunu qaynaddığınız zaman qabığını rahatlıqla soya bilərsiniz.

7) Xanım Rosetta
- Xanım Rosetta kartofunu görənlər heyrətlənir. Xarici qırmızı, içi sarı olan bu kartof sürprizlərlə doludur. Xanım Rosetta kartofunu kəsdiyiniz zaman sizi qırmızı və sarı rəng harmoniyası qarşılayacaq.
- Qızartmaq və çips hazırlamaq üçün istifadə edilən bu kartof çeşidi orta ölçülüdür.

Ayşən Vəli

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə