...Polşanın Nikolay Kopernik Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, göyərti, qara qarağat, bənövşəyi şirin kartof və qırmızı kələm kimi bənövşəyi meyvə və tərəvəzlər idmandan sonra orqanizmin bərpasını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra və hüceyrələri qocalmadan qoruya bilər. Hamısı antosiyaninlərə - bitkilərə xarakterik rəng verən təbii piqmentlərə bağlıdır.
SİA-nın məlumatına görə, Nutrients jurnalında göstərildiyi kimi, bu birləşmələr antioksidant mexanizmləri aktivləşdirir, iltihabı azaldır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir. Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, antosiyaninlər Nrf2 və NF-κB daxil olmaqla əsas hüceyrə yollarına təsir edərək, bədənin oksidləşdirici stressin öhdəsindən gəlməsinə kömək edir - gərgin məşqdən sonra yorğunluq, iltihab və toxuma zədələnməsinin əsas səbəbi.
Müntəzəm olaraq antosiyaninlərlə zəngin qidalar istehlak edən insanlar idmana daha sürətli uyğunlaşma və xroniki xəstəliklərə qarşı daha çox müqavimət nümayiş etdirirlər.
Bununla belə, bu birləşmələr tam udulmur - qidada istehlak edilən antosiyaninlərin təxminən 2 faizi əslində hüceyrələrə çatır.
Alimlər onların effektivliyini artırmağın yollarını axtarırlar: mikrokapsullaşdırılmış və nanoemulsiya formaları hazırlayırlar və “bənövşəyi qidaları” C vitamini ilə birləşdirməyi
Tədqiqatın müəllifləri vurğulayırlar ki, bənövşəyi tərəvəz və giləmeyvələri pəhrizinizə müntəzəm olaraq daxil etmək sağlamlığı yaxşılaşdırmaq, dözümlülüyü artırmaq və qocalma prosesini yavaşlatmaq üçün sadə və təhlükəsiz bir yol ola bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə