Slovakiyada ovlanmış ayı ətinin satışına icazə veriləcək...

Qəhvəyi ayı əti restoran və mağazalara satılacaq...

Slovakiya hakimiyyəti sanitar normalara cavab verməsi və istehlak üçün təhlükəsiz olması şərti ilə ovlanmış qəhvəyi ayıların ətini restoran və pərakəndə satış şəbəkələrinə köçürmək qərarına gəlib.

SİA-nın məlumatına görə, Euractiv xəbər verir ki, bunu Slovakiyanın Ekologiya Nazirliyinin dövlət katibi Filip Kuffa deyib.

Qeyd edək ki, 2024-cü ildə ölkədə ayıların insanlara hücumu ilə bağlı 15-ə yaxın hadisə qeydə alınıb ki, bu da bu heyvanların sayının azalmasına səbəb olub.

Plan qonur ayı populyasiyasını təxminən 1300-dən 1000-ə endirməkdir.

...Sanitar tələblərə cavab verən hər bir nümunə yemək üçün istifadə ediləcək, - deyən Kuffa, ayı ətinin yemək üçün uyğun olduğunu əlavə edib.

...Və bu qərar müxalifətin tənqidinə səbəb olub. Avropa Parlamentinin deputatı Martin Hojsik ətraf mühit agentliyinin hərəkətlərini “qəssab dükanı”na çevirmək kimi qiymətləndirib və bunu “faciə və biabırçılıq” adlandırıb.

Bununla belə, ekspertlər ölüm də daxil olmaqla, ciddi nəticələrə səbəb olan trixinoz xəstəliyinə səbəb olan parazitlər olan trichinella sürfələrinin mümkün olması səbəbindən ayı ətini yeməyin təhlükələri barədə xəbərdarlıq edirlər.

...Yeri gəlmişkən, artıq Rusiyada ayı ətindən zəhərlənmə halları qeydə alınıb: 2024-cü ilin iyulunda Kuandanın Transbaykal kəndində on bir nəfər yaralanıb.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə