...Süd məhsullarını müntəzəm istehlak etmək vərdişi kolondakı bakteriyaların tərkibini dəyişdirə və bağırsaq sağlamlığına təsir göstərə bilər. Hyustondakı (ABŞ) Veterans İşləri Tibb Mərkəzinin tədqiqatçıları 34 yetkin insanın yoğun bağırsağın selikli qişasının nümunələrini təhlil edərək belə nəticəyə gəliblər.
SİA-nın məlumatına görə, nəticələr Nutrients jurnalında dərc olunub.
Alimlər müəyyən ediblər ki, pəhrizdə daha çox süd miqdarı mikrobiotanın müxtəlifliyinin artması və selikli maneəni gücləndirən və iltihab əleyhinə potensiala malik olan Faecalibacterium və Akkermansia bakteriyalarının nisbətinin artması ilə əlaqələndirilir.
Eyni zamanda, yüksək pendir istehlakı bağırsaq sağlamlığındakı rolu mübahisəli olaraq qalan Bacteroides və Subdoligranulum nisbətinin aşağı olması ilə əlaqələndirildi.
...Müəlliflərin fikrincə, mikrobiotanın tərkibi və müxtəlifliyi birbaşa immunitet, maddələr mübadiləsi və xroniki xəstəliklərin riski ilə bağlıdır.
Nəticələr göstərir ki, pəhrizdə yalnız süd məhsullarının miqdarını deyil, həm də onların növünü nəzərə almaq vacibdir - süd, pendir və ya qatıq balansa fərqli təsir göstərə bilər. Alimlər tədqiqatın ilkin olduğunu və daha böyük nümunələrdə təsdiq tələb etdiyini vurğulayır, lakin bu, süd məhsullarının bağırsaq sağlamlığının qorunmasında potensial roluna işarə edir.
Keçi südünün faydaları əvvəllər açıqlanmışdı: onun müntəzəm istehlakı sarkopeniyanın inkişafını ləngidə bilər.\
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə