…Bütün plastik qablar qida saxlamaq üçün təhlükəsiz deyil, çünki çox şey istifadə olunan plastikin növündən asılıdır.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə mütəxxəsis bildirir.\
Onun sözlərinə görə, qida saxlamaq üçün qablar seçərkən adətən qabın dibinə içərisində rəqəm olan üçbucaq şəklində qoyulan işarələrə diqqət yetirmək lazımdır.
Belə ki, 1-dən 7-ə qədər rəqəmlər qabın hansı plastikdən hazırlandığını göstərir.
…5 (polipropilen) və 2 (yüksək sıxlıqlı polietilen) nömrələri olan qablar təhlükəsiz sayılır. Bu materiallar yüksək temperaturlara məruz qaldıqda belə zəhərli maddələr yaymır. Bununla belə, 1 nömrəli (PETE) qablar yalnız birdəfəlik istifadə üçün nəzərdə tutulub, məsələn, içki şüşələri.
Belə qabların təkrar istifadəsi təhlükəli ola bilər, çünki qızdırıldıqda toksinləri buraxmağa başlayır.
Polistirol (PS) qablardan da qaçınmalısınız, çünki bu material qızdırıldıqda deformasiyaya uğrayır və zərərli maddələr buraxır.
Mütəxxəsisin sözlərinə görə, yüksək temperaturda polistirol əriyir və stirol buraxır ki, bu da baş ağrısı, başgicəllənmə, selikli qişaların qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
Bu maddə qaraciyərə, böyrəklərə, həmçinin sinir və qan dövranı sisteminə mənfi təsir göstərir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə