...Püstə yalnız doldurucu qəlyanaltı deyil, həm də ürək üçün əsl fayda verir.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, Eating Well yazır ki, bu yaşıl qoz-fındıq qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edən maddələrlə zəngindir.
Bir porsiya (təxminən 30 q) duzsuz püstədə təxminən 300 mq kalium və yalnız 1,7 mq natrium olduğu bildirilir. Kalium bədənə artıq natriumdan qurtulmağa kömək edir, qan həcmini və müvafiq olaraq qan təzyiqini azaldır. O, həmçinin qan damarlarının divarlarını rahatlaşdırır, qan dövranını yaxşılaşdırır.
Bundan əlavə, püstə monodoymamış yağlarla zəngindir. Onlar "pis" xolesterolu azaltmağa və "yaxşı" xolesterol səviyyəsini saxlamağa kömək edir.
Bu yağlar həmçinin damarların elastikliyini yaxşılaşdırır və qan təzyiqinə müsbət təsir göstərən iltihabı azaldır. Nəşrin məlumatına görə, püstənin tərkibində E vitamini, lutein və polifenollar kimi antioksidanlar var.
Bu maddələr hipertansiyonun əsas səbəblərindən bəziləri olan oksidləşdirici stress və xroniki iltihabla mübarizə aparır. Püstənin müntəzəm istifadəsi qan damarlarını sağlam saxlayır və onların vaxtından əvvəl qocalmasının qarşısını alır. Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır: təkcə qoz-fındıq kifayət deyil.
Qan təzyiqini idarə etmək üçün aktiv həyat tərzi sürmək, duz və spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq, siqaretdən imtina etmək lazımdır.
Püstəni pəhrizinizə əlavə etmək asandır: onları tək yeyin, salatlara, smoothielərə əlavə edin və ya xırtıldayan çörək kimi istifadə edin. Əsas odur ki, duzsuz qoz-fındıq seçmək və ağlabatan bir hissədən artıq olmamaqdır.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə