Limonun faydaları saysız-hesabsızdır. Sizin üçün ən vacib 6 faydanı sadalayaq. SİA xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, sağlamlığımıza bir çox müsbət təsiri olan C vitamini, lif və müxtəlif faydalı bitki birləşmələri limonda çox yüksək miqdarda mövcuddur.
Limon arıqlamağa kömək edir və ürək xəstəliyi, anemiya, böyrək daşları, həzm problemləri və xərçəng riskinizi azaldır.
Limon yalnız çox sağlam meyvə deyil, həm də əlavə etdiyimiz yeməklərə və içkilərə xoş dad və qoxu qatan gözəl bir ətirdir.
Limonun sübut edilmiş 6 faydasını təqdim edirik:
1. Ürək Sağlamlığını Dəstəkləyir
Limon C vitamininin yaxşı mənbəyidir.
Bir limon təqribən 31 mq C vitamini təmin edir ki, bu da gündəlik tələb olunan gündəlik qəbulun (RDI) 51%-ni təşkil edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəz yemək ürək xəstəliyi və insult riskini azaldır.
Bununla belə, ürəyiniz üçün faydalı olduğu düşünülən təkcə C vitamini deyil. Limondakı lif və bitki komponentləri də ürək xəstəliyinə səbəb ola biləcək bəzi risk faktorlarını əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bir ay ərzində gündə 24 qram sitrus lifi ekstraktı yemək qanda ümumi xolesterin səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Məlum olub ki, xolesterola təsir edən maddə limonun tərkibindəki hesperidin və diosmindir.
2. Çəki nəzarətində kömək edir
Limonlar tez-tez arıqlamaq üçün pəhrizlərdə sevimlidir və bunun səbəbinə dair bir neçə nəzəriyyə var.
Ümumi bir nəzəriyyə ondan ibarətdir ki, onların tərkibindəki həll olunan pektin lifi mədədə genişlənir və daha uzun müddət tox hiss etməyə kömək edir.
Amma pəhriz saxlayan bir çox insan limonu tam yemir və limon suyunun tərkibində pektin olmadığı üçün limon suyu olan içkilər eyni şəkildə toxluğu artırmır. Bu səbəbdən limonu ləpəsi ilə birlikdə istehlak edərək toxlaşdırıcı təsirini artırmaq mümkündür.
Başqa bir nəzəriyyə isə limonla qaynar su içməyin arıqlamağa kömək edəcəyini irəli sürür. İçməli suyun yandırdığınız kalorilərin sayını müvəqqəti olaraq artırdığı bilinir, buna görə də kilo verməyə kömək edən limon deyil, suyun özü ola bilər.
Digər nəzəriyyələr limonun tərkibindəki bitki birləşmələrinin kilo verməyə kömək edə biləcəyini təklif edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, limon ekstraktlarında olan bitki birləşmələri bir neçə yolla çəki artımının qarşısını almağa və ya azaltmağa kömək edə bilər.
3. Böyrək daşlarının qarşısını alır
Böyrək daşları tullantı məhsulları kristallaşdıqda və böyrəklərinizdə yığıldıqda əmələ gələn kiçik topaqlar olur.
Limonun tərkibindəki limon turşusu sidiyin həcmini artırmaq və sidik pH səviyyəsini artırmaqla böyrək daşlarının əmələ gəlməsi üçün daha az əlverişli mühit yaradaraq böyrək daşlarının qarşısını almağa kömək edə bilər.
Gündə yalnız 1/2 fincan və ya 125 ml limon suyu daş əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün kifayət qədər limon turşusu təmin edə bilər.
4. Anemiyadan qoruyur
Dəmir çatışmazlığı anemiyası olduqca yaygındır. Yediyiniz qidalardan kifayət qədər dəmir almadığınız zaman baş verir.
Limonda bir qədər dəmir var, lakin ilk növbədə bitki qidalarından dəmirin udulmasını artıraraq anemiyanın qarşısını alır.
Bağırsağınız ətdən, toyuqdan və balıqdan (heme dəmir kimi tanınır) dəmiri çox asanlıqla mənimsəsə də, bitki qaynaqlarından alınan dəmir o qədər də asanlıqla udulmur. Ancaq C vitamini və limon turşusu istehlak etməklə bu absorbsiyanı artırmaq olar.
Limon həm C vitamini, həm də limon turşusu ehtiva etdiyi üçün pəhrizinizdən mümkün qədər çox dəmir almanızı təmin edərək anemiyadan qoruya bilər.
5. Xərçəng riskini azaldır
Meyvə və tərəvəzlərlə zəngin sağlam pəhriz bəzi xərçənglərin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Laboratoriya mühitində aparılan araşdırmalarda limondan əldə edilən bir çox birləşmənin xərçəng hüceyrələrini öldürdüyü müşahidə edilmişdir. Ancaq insan orqanizminə eyni təsir göstərə bilməzlər.
Heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərir ki, limon yağında olan D-limonenin xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Başqa bir araşdırmada limonun tərkibində də rast gəlinən beta-kriptoksantin və hesperidin bitki birləşmələrini ehtiva edən naringi pulpasından istifadə edilmiş və bu birləşmələrin gəmiricilərin dilində, ağciyərlərində və yoğun bağırsağında bədxassəli şişlərin inkişafının qarşısını aldığı müşahidə edilmişdir.
Qeyd etmək lazımdır ki, tədqiqatçılar limon və ya portağal yeməklə əldə edə biləcəyinizdən daha çox limon ekstraktı kimyəvi maddələrdən çox yüksək dozada istifadə ediblər.
6. Həzm üçün faydalıdır
Limonlar təxminən 10% karbohidratlardan ibarətdir, əsasən həll olunan lif və sadə şəkərlər şəklindədir.
Limondakı əsas lif pektindir, bir çox sağlamlıq faydaları ilə əlaqəli həll olunan lif formasıdır.
Həll olunan lif bağırsaqların sağlamlığını yaxşılaşdıra və şəkər və nişastanın həzmini yavaşlata bilər. Bu təsirlər qan şəkərinin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər.
Limondan lif faydalarını əldə etmək üçün pulpa yemək lazımdır.
Süsən Heydərova