Qalıcı çəki itkisi ilə bağlı bildiyiniz bütün təklifləri unudun. SİA-nın Türkiyə mətbuatına istinadən verdiyi məlumata görə, bununla bağlı insanlar çox ciddi səhvlərlə qarşılaşır.
Əslində, daimi kilo itkisinin yalnız bir yolu var. O da aşağı kaloridir. Əvvəlcə çəki atmaq üçün edilən beş vacib səhvin nədən ibarət olduğunu izah edək.
1. KARBONAT SU İÇMƏK: Karbonatın bədən yağ toxumasını itirdiyini göstərən bir dənə də olsun elmi iş yoxdur. Təəssüf ki, bu diş ağardıcısını qarışdırmaq, soyuducudakı pis qoxunu su ilə təmizləmək və içmək faydalı deyil.
2. QARIN YAĞINI ƏRİTMƏK ÜÇÜN YAĞ ALDIRMAQ: Bir çox idman müəllimləri qarın yağının pəhriz ilə əriməyəcəyini iddia edirlər və bir çox yağ yandırıcı bitki mənşəli məhsullar tövsiyə olunur. Bununla birlikdə, qarın yağını artıran bir çox qidalanma faktoru var, onları tənzimləsəniz, qarın yağını da azalda bilərsiniz.
GÜNDƏ 2 DƏFƏ YEMƏK: İki dəfə yemək yeyən və çox çəki alan bir insanla qarşılaşıram. İki dəfə yemək yeyərək, qan biokimyası zəifləyən və arıqlaya bilməyən bir çox insan var. Sağlam kilo vermək üçün ideal yemək sayı dörddür. Üç əsas yemək kifayətdir.
4. KOKOS YAĞINI QƏHVƏYƏ QATMAQ: Zaman-zaman demək olar ki, həmişə gündəmdə olan bu tətbiq, açıq-aşkar tam bir pəhriz mifidir. Hindistancevizi yağı orta zəncirli yağ turşuları, MCT ehtiva edir və bu yağlar qaraciyərdə metabolizmaya ehtiyac qalmadan enerji üçün birbaşa mitokondriyada istifadə olunur. Bu, yağlarımızın yanması demək deyil.
5. VİTAMİNLƏR İSTİFADƏ ETMƏK: Zəifləmə prosesi zamanı multivitamin istifadə etməmək sağlamlıq üçün təhlükəlidir. Çünki immunitet sistemini tənzimləyən B12, selenyum, dəmir, mis, sink və maqneziumu az və ya çox aşağı kalorili pəhrizlərlə təmin etmək mümkün deyil. Bu səbəbdən dünyadakı bütün səhiyyə orqanları, balanslaşdırılmış arıqlama pəhrizlərində uyğun vitamin-mineral əlavələrinin istifadəsini protokol olaraq tətbiq etməyimizi tövsiyə edirlər.
SƏRFƏLİ ARIQLAMAĞA ŞƏRAİT YARADAN 5 QİDA: Yaşıl noxud əslində ən qorxulan və tövsiyə edilməyən istehlak pəhrizləridir. Ən sağlam, hətta çox zəifləyən may tərəvəzidir. Lutein və zeaxanthin adlanan iki güclü antioksidan olan yaşıl noxud, yaşla əlaqəli görmə qabiliyyətində azalma adlandırdığımız makula dejenerasyonunu və kataraktın qarşısını ala biləcək super bir qidadır.
Qara Tut: Qara tut həzmi çox sürətli işlədən ən qiymətli meyvədir. Aşağı kaloridir. Təxminən 1 qab 45 kaloridir. Lignin və pektin adlanan müxtəlif pəhriz liflərindən ibarətdir. Bu səbəbdən qara tut həm xolesterolu azaldır, həm də bağırsaq hərəkətini sürətləndirir. K1 vitamininin ən qiymətli mənbəyi olan bu kiçik meyvə qanın laxtalanma müddətini idarə etməkdə təsirli olur.
Paxlalılar: Yenə də ən aşağı kalorili tərəvəzlərdən biridir və bu səbəbdən çox sürətli çəki atır. Bişmiş geniş lobya qabı 150 kalorini keçmir. 100 qram çiy lobya 30 kaloridir. Lobyanın ən fərqli cəhəti, digər tərəvəzlərdən daha çox maqnezium mineralının olmasıdır. Maqnezium əzələ və ürək sağlamlığı üçün çox vacib bir mineraldır. Bol miqdarda şüyüd və qatıq maqneziumla zəngin geniş lobya yemək bu mövsüm əla ürək qoruyucusudur.
Kök: Yenə də çox zərərlidir və yemək yeyərkən hər zaman diqqətli olduğu deyilən yerkökü, suyu sıxılmadıqca əslində şəkər, nişasta və kalori ehtiva etmir. Yerkökü 40 kaloridir və həm sağlam, həm də arıqladan pəhrizlərdə və salatlarda asanlıqla istehlak edilə bilən tərəvəzdir. Tərkibində beta karoten adlanan yüksək miqdarda antioksidan var və bu antioksidan faydalanmaq üçün bir az yemək lazımdır. A vitamini xam qəbul etsək də, yeməklə maksimum səviyyədə A vitamini təmin edirik.
Ənginar: Bir prebiyotik qida olan Artishok, inulin adlı pəhriz lifini ehtiva edir. Prebiyotik təsir bağırsaqlarda bir-birini bağlayan bağların möhkəm bir şəkildə bükülməsini təmin edərək keçirici bağırsaq sindromunun qarşısını ala bilər. Enginar glutamin peroksidaz, katalaz və super oksid dismutaz fermentlərinin iş qabiliyyətini artırır. Bu, sinarin adlanan ənginara xas olan birləşmədir. Hər yarım il ərzində hər gün istehlak qaraciyəri birbaşa doldurur. Bu təsir sarımsaq, zeytun yağı və qatıqla yeyilsə daha da böyükdür.
Ayşən Vəli