Tox saxlayan qidalar -Oxumağınız məsləhətdir

19 Aprel 2021 14:25 (UTC+04:00)

Kilo itkisinin əsas qaydası tox qalmaqdır. Elə qidalar var ki, bizi gün ərzində tox saxlayır. Bəs bizi tox saxlayan qidalar hansılardır?

1. Avokado - yüksək miqdarda liflərlə yanaşı, doymamış yağlarla zəngindir. Bu səbəbdən daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edən qidalardan biridir. Bununla birlikdə, avokadoları desert kimi istehlak etmək də faydalıdır.

2. Qoz, fındıq, badam və qoz kimi yağlı toxumların tərkibindəki faydalı yağ turşuları və proteinlər vardır ki, bu da insanı tox saxlayır. Yüksək enerji və qida dəyəri olan badamda karbohidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsium, dəmir, kalium, maqnezium, sink, A, B, C və E vitaminləri var. Omeqa 3 ilə zəngin olan qoz ürək sağlamlığına faydalıdır və stresin qarşısını almağa kömək edir.

3.Yumurta tərkibindəki balanslı protein və yağ sayəsində uzun müddət sizi tox saxlayacaq. Araşdırmalara görə, səhər yeməyində yumurta istehlak edənlərin, yeməyənlərə nisbətən daha uzun qaldıqları müşahidə edilib. Tədqiqatlar göstərir ki, tərkibində yumurta olan səhər yeməyi iştahı artıran hormon olan grelin maddəsini azaldır və daha uzun tox saxlayır.

3. Buğda, bulğur, un kimi bütün dənli taxıllar digər taxıllarla müqayisədə yüksək lif və nisbətən daha yüksək protein ehtiva edir. Aşağı qlisemik indeksli bu taxıl, tərkibindəki lif sayəsində bağırsaqdakı iştahı boğan hormonları aktivləşdirməyə kömək edir. Ağ un pəhrizdə çörək və ya düyü ilə əvəz edildikdə və hissə nəzarəti altında istehlak edildikdə, uzun müddət toxluq və kilo itkisinə böyük qatqı təmin edirlər.

4. Az yağlı ətlər - tərkibi zülallarla zəngin olan qidalardan biri də az yağlı ətlərdir. Toyuq, hinduşka, balıq kimi ətləri istehlak etmək bizi uzun müddət tox saxlayır.

5. Salat - İstər sadə salat, istər pomidor salatı, istərsə də çoxlu soğan və sarımsaqlı bir salat olsun. Yeməklərinizlə bir boşqab vitaminlərlə zəngin salat yemək uzun müddət tox saxlayır. Məsələn, toyuq budu və iki-üç xörək qaşığı plov yeyirsinizsə, bir saatdan sonra ac ola bilərsiniz. Eyni qab ilə bir boşqab tərəvəz salatı üç saat tox olacaqsınız.

6. Brokoli - bir çox maddəsi sayəsində tam bir şəfa mənbəyidir. Vitaminlər, lif və kalsiumla zəngin olan brokoli, aktiv arıqlamağa da kömək edir.

7. Ağ kələm - aşağı kalorili dəyəri və yüksək lif tərkibi sayəsində doyuran qidalar arasındadır. Ağ kələm arıqlamaq üçün əlverişli qidadır. Tərkibindəki vitaminlər sayəsində uzun müddət tox saxlayır.

8. Yaşıl balqabaq və balqabaq - hər iki balqabaq növü, yüksək lif tərkibi sayəsində gün ərzində tox saxlayır. Yaşıl balqabaq sidikqovucu təsirindən əlavə qəbizliyi aradan qaldırmaq xüsusiyyətinə də malikdir. Kalium, fosfor, kalsium, maqnezium, natrium və dəmirlə zəngin olan yaşıl balqabağı salatlara əlavə edə bilərsiniz. Lif baxımından zəngin olan balqabaq eyni zamanda karoten, C və E vitaminləri, kalium və maqneziumun yaxşı bir mənbəyidir və az kaloridir. Balqabağı heç bir şəkər əlavə etmədən çox az suda bişirməyi, çoxlu darçınla səpib yeməyi təklif edilir.

9. Pendir - doyurucu, kalsium, D vitamini və zülal baxımından zəngindir. Üstəlik, kalsium arıqlama prosesini sürətləndirə bilər. Kalsium əzələ kütləsini qoruyur, maddələr mübadiləsinin yavaşlamasının qarşısını alır və gün ərzində kaloriləri daha təsirli şəkildə yandırmağa imkan verir. Bol miqdarda lifli qida ilə pendir istehlak etməyinizə üstünlük verməlisiniz. Bu şəkildə təsirini daha da artıracaqsınız.

10. Moruq - bir qab moruqda təxminən 8 qram lif olduğu halda, aldığınız kalori yalnız 60-dır. Üstəlik, onu meyvə salatlarında, qatıqda və ya içkilərdə istifadə edə bilərsiniz. Eyni zamanda, moruq C vitamini ilə zəngindir. Xərçənglə mübarizədə əhəmiyyətli təsir göstərən və hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alan antioksidantlar ehtiva edir.

11. Bulyon olan şorbalar - Daha az kalori ilə daha uzun müddət tox qalmaq üçün liflə zəngin tərəvəzləri və bulyonu birləşdirərək hazırlayacağınız şorbalar çox faydalı olacaqdır. Tədqiqatçılara görə, əsas yeməkdən əvvəl şorba istehlak edən insanlar yeməklərində 100 kalori daha az istehlak edirlər.

12. Püstə - Çərəzlər sağlamdır, amma hamısının faydalı olmadığı məlumdur. Az yağlı və az kalorili olduqlarına görə, fıstıq istehlak etdikdə uzun müddət aclıq hissi olmur. Bundan əlavə, fıstıqdakı yağlar da ürək sağlamlığı üçün çox vacibdir.

13. Qızıl balıq - toyuq istehlak etməkdən bezmisinizsə, zülalla zəngin və yağla mübarizə aparan qızılbalığı yeyə bilərsiniz. Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olduğu üçün qızılbalıq arıqlamağı asanlaşdırır, qlükoza həssaslığını tarazlayır, insulinə qarşı müqaviməti azaldır, iltihabın qarşısını alır və yağ yanmasını asanlaşdırır.