Gül birləşmələri sinir sisteminə qoruyucu təsir göstərir...

26 Dekabr 2025 22:05 (UTC+04:00)

...Güllər yalnız bəzək bitkisi və ətirli bir əlavə deyil, həm də bədənə sistemli təsir göstərə bilən bioloji aktiv birləşmələrin zəngin mənbəyidir.

SİA xəbər verir ki, bu, "Molecules" jurnalında dərc olunmuş genişmiqyaslı icmal tədqiqatının müəllifləri tərəfindən əldə edilən nəticədir.

Təhlil göstərdi ki, gül ləçəkləri, meyvələri və yan məhsulları antioksidant, iltihab əleyhinə, antibakterial və neyroprotektiv xüsusiyyətlərə malik polifenollar, flavonoidlər, efir yağları, eləcə də polisaxaridlər ehtiva edir.

Tədqiqatçılar damask, rugosa və itburnu da daxil olmaqla ən çox öyrənilən gül növləri haqqında məlumatları ümumiləşdirdilər.

Laboratoriya və heyvan modellərində onların aktiv birləşmələri oksidləşdirici stressi azaltdı, iltihab siqnal yollarını yatırdı, qlükoza və lipid metabolizmasına təsir etdi və sinir sisteminə, qaraciyərə, bağırsaqlara və dəriyə qoruyucu təsir göstərdi.

Fərdi gül komponentləri antimikrob və potensial olaraq şiş əleyhinə aktivlik nümayiş etdirdi.

Tədqiqat yalnız bitkilərin özlərinə deyil, həm də istehsal tullantılarına - efir yağının çıxarılmasından sonra qalan tort və su qalıqlarına yönəldi.

Bu əlavə məhsulların eyni bioaktiv birləşmələrlə zəngin olduğu və funksional qidalar, qida əlavələri, təbii konservantlar və kosmetik inqrediyentlər yaratmaq üçün istifadə edilə biləcəyi, ətraf mühitə təsirləri azaltdığı və sənayenin iqtisadi səmərəliliyini artırdığı aşkar edilmişdir. Müəlliflər vurğulayırlar ki, eksperimental məlumatların bolluğuna baxmayaraq, təsirlərin əksəriyyəti indiyə qədər əsasən klinikayaqədərki modellərdə təsdiqlənib.

Əvvəllər alimlər adi zəncirotu daha yumşaq xərçəng əleyhinə maddələr üçün əsas ola biləcəyini nümayiş etdirmişdilər.

Nazlı Almuradova