...ABŞ Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunun (NHANES) 2003-cü ildən 2016-cı ilə qədər apardığı genişmiqyaslı məlumatların təhlilinə görə, fərdi vitaminlərin istehlakı xərçəng riskinə fərqli təsir göstərə bilər.
Tədqiqata 29.000-dən çox yetkin daxil olub, onlardan təxminən 3000-nə xərçəng diaqnozu qoyulub.
SİA-nın məlumatına görə, tədqiqat Frontiers in Nutrition jurnalında dərc edilib.
Təhlil göstərib ki, ən çox B3 vitamini qəbul edən insanlarda xərçəng riski ən az qəbul edənlərlə müqayisədə 22 faiz daha aşağıdır.
Bu əlaqə yaş, cins, həyat tərzi və digər amillər nəzərə alındıqdan sonra sabit qalıb.
Bu arada, A vitamini üçün əks təsir aşkar edilib: qəbul artdıqca şiş riski də artıb.
Tam statistik düzəlişdən sonra A vitamini qəbulu daha yüksək olan insanlarda xərçəngə tutulma ehtimalı təxminən 38 faiz artıb.
Folat üçün əlaqə qeyri-xətti olub: artan risk yalnız dar qəbul diapazonunda - gündə təxminən 267-367 mikroqramda müşahidə olunub.
C, E, B kompleksi və K vitaminləri, eləcə də alfa- və beta-karoten daxil olmaqla digər vitaminlər və antioksidantlar xərçəng riski ilə statistik cəhətdən əhəmiyyətli əlaqə göstərməyib.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, tədqiqat müşahidə xarakteri daşıyır və səbəb-nəticəni sübut etmir.
Lakin nəticələr fərdi vitaminlərin yüksək qəbulu ilə bağlı ehtiyatlılığa ehtiyac olduğunu vurğulayır və uzunmüddətli perspektivli tədqiqatlarda təsdiq tələb edir.
Əvvəllər alimlər C vitamininin hava çirkliliyindəki incə hissəciklərə məruz qalma nəticəsində yaranan ağciyər iltihabını və oksidləşdirici stressi azalda biləcəyini göstərmişdilər.
Nazlı Almuradova