Marqarin ürək xəstəliklərində ölüm hallarını azaldır..?

19 Dekabr 2025 23:14 (UTC+04:00)

Kərə yağından yağlama və marqarinə keçmək ürək-damar xəstəliklərindən ölüm hallarını 15, xərçəngdən isə 17 faiz azalda bilər.

SİA-nın məlumatına görə, diyetoloq Nuriya Dianova İctimai Xəbər Xidmətinə bildirib ki, bunun səbəbi müasir bitki mənşəli alternativlərin daha az sağlam olmayan yağ ehtiva etməsidir.

Ürək-damar xəstəlikləri dünya miqyasında ölümün əsas səbəbi olaraq qalır. Bu problemin həlli hərtərəfli yanaşma tələb edir, lakin qidalanma vərdişlərinin dəyişdirilməsi ən təsirli ola bilər.

Tədqiqatlar göstərir ki, yağ istehlakı ölüm hallarına birbaşa təsir göstərir. 2025-ci ildə Amerika alimləri heyvan və bitki yağlarının sağlamlığa təsirlərini müqayisə edən böyük tədqiqatların nəticələrini dərc ediblər.

Onlar müəyyən ediblər ki, kərə yağı ümumi ölüm hallarını 15 faiz artırır.

Digər tərəfdən, kanola və zeytun yağlarının yüksək istehlakı aspir, soya və qarğıdalı yağları kimi digər bitki yağları ilə müqayisədə ölüm hallarının daha aşağı olması ilə əlaqələndirilir.

Alimlər gündə 10 qrama qədər kərə yağını bitki yağları ilə əvəz etməyi tövsiyə edirlər. Bu, ölüm hallarını və xərçəngdən ölüm hallarını 17 faiz azalda bilər.

Dianova belə deyir.

Təcrübədə bu, qızartma zamanı kərə yağından çəkinmək deməkdir, çünki təmizlənmiş bitki yağları yemək üçün daha təhlükəsizdir.

Müasir növlərdə daha az doymuş yağ və trans yağ olduğundan, bişmiş məhsullarda marqarin istifadə etmək də tövsiyə olunur. Dianova sağlam olmayan yağların miqdarını azaltmaq və sağlam doymamış yağların tərkibini artırmaq üçün kərə yağı əvəzinə yumşaq marqarin sürtməyi və ya çörəyə sürtməyi tövsiyə edir.

Müasir texnologiyadan istifadə edərək yaradılan müasir bitki mənşəli alternativlər kərə yağından daha təhlükəsizdir.

Nazlı Almuradova