...Qocalma dayandırıla bilməyən, lakin yavaşladıla bilən təbii bir prosesdir.
SİA-nın məlumatına görə, bu, endokrinoloq Zöhrə Pavlovanın fikridir.
O, Telegram-da insanların daha çox tünd şokolad yeməli olduqlarını yazıb, çünki tərkibində kakaoda olan bitki mənşəli komponent olan teobromin var.
Həkim London Kral Kollecinin alimləri tərəfindən aparılan yeni bir araşdırmaya istinad edib və bu araşdırmada maddənin bioloji qocalmanı yavaşlatmaqla əlaqəli ola biləcəyi aşkar edilib.
...Və bu, pasport yaşınızla bağlı deyil, bədəninizin hüceyrə səviyyəsində nə qədər yaxşı hiss etməsi ilə bağlıdır, - deyə Pavlova qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, alimlər təxminən 1700 insanın qanındakı teobromin səviyyələrini müqayisə ediblər və teobromin səviyyəsi nə qədər yüksək olarsa, epigenetik markerlərinin və telomer uzunluğunun bir o qədər gənc göründüyünü aşkar ediblər.
...Bu, tünd şokoladın bir panacea olduğu anlamına gəlmir, amma maraqlı bir əlaqədir. Və mən qocalma ilə mübarizə aparmaq üçün həddindən artıq şokolad yeməyi qətiyyən müdafiə etmirəm. Axı bu şirin şirniyyatda şəkər və yağ var, - deyə həkim əlavə edib.
...Əgər həqiqətən şirin bir şey istəyirsinizsə, pəhriz saxlasanız belə, tərkibində yüksək kakao olan bir kvadrat tünd şokolad zərər verməz. Amma vacib bir xəbərdarlıq: onu konfet kimi çeynəməyin, əksinə, dadını hiss edərək yavaş-yavaş həll edin. Və qəlyanaltı zamanı çay və ya qəhvə ilə içməyin - sonra adi su ilə içmək yaxşıdır, - deyə həkim məsləhət görüb.
Nazlı Almuradova