...Gündə bir stəkan şərabın ürək sağlamlığını yaxşılaşdırıb-yaxşılaşdıra bilməyəcəyi sualı həkimlər arasında yenidən müzakirələrə səbəb olub. Londonun Vellinqton Xəstəxanasının məsləhətçi kardioloqu Dr. Oliver Quttman, bəzi tədqiqatların orta dərəcədə müsbət təsirlər göstərməsinə baxmayaraq, spirtli içki içməyin sağlam bir vərdiş hesab edilmədiyini bildirib.
SİA xəbər verir ki, bu barədə The Guardian qəzeti mütəxəssisə istinadən məlumat yayıb.
...İnsanlar şərab içməyin sağlam olduğunu düşünməməlidirlər.
Bunu deyən Quttman, spirtli içkinin yüksək təzyiq, qaraciyər xəstəliyi, həzm problemləri, zehni sağlamlıq problemləri, immun problemləri və xərçəng riski ilə birbaşa əlaqəli olduğunu qeyd edib.
Eyni zamanda, o, orta dərəcədə şərab istehlakının tərkibindəki antioksidantlar və iltihab əleyhinə birləşmələr sayəsində LDL xolesterol səviyyələrinə, eləcə də damar sağlamlığına kiçik təsir göstərə biləcəyini etiraf edib.
Bu, xüsusilə üzüm qabıqlarında resveratrol olan qırmızı şərab üçün doğrudur.
Lakin, real faydaları ciddi risklərlə kompensasiya olunur. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı 2023-cü il tarixli bəyanatında spirtli içki istehlakının təhlükəsiz səviyyəsinin olmadığını və spirtli içkinin özünün asbest və tütün tüstüsü ilə eyni səviyyədə I Qrup kanserogen kimi təsnif edildiyini bildirib.
Həkim qeyd edib ki, oxşar antioksidan xüsusiyyətləri giləmeyvə və üzümdən əldə etmək olar, lakin zərərli təsirləri olmadan.
...Mən heç vaxt içki içməyən birini təşviq etməzdim, - deyə Quttman spirtli içki qəbul edənləri mülayim olmağa çağırıb. Onun sözlərinə görə, çox miqdarda şərab, pivə və xüsusilə də spirtli içkilər təkcə kalori yükü daşımır, həm də qaraciyərə birbaşa zərər verir.
Mütəxəssis ayda 20 kiçik stəkandan çox şərab içməməyi tövsiyə edir, Britaniya Ürək Fondu isə spirtli içki istehlakını həftədə 14 vahidlə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.
...Şərab dərman deyil, - deyə kardioloq yekunlaşdırıb.
Nazlı Almuradova