Bədəndə iltihabı azaldan tərəvəz...

5 Dekabr 2025 22:05 (UTC+04:00)

...Qərbi Şotlandiya Universitetinin alimləri tərəfindən Nutrients jurnalında dərc olunmuş bir araşdırmaya görə, çuğundur nitrat, betalain və polifenollar sayəsində beyinə qoruyucu təsir göstərə bilər.

Əvvəllər dərc olunmuş tədqiqatların meta-analizində tədqiqatçılar hər üç növ birləşmənin Alzheimer xəstəliyinin inkişafını sürətləndirən oksidləşdirici stressi azaltdığını aşkar ediblər.

İnsan hüceyrələri və heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə çuğundur komponentləri mitoxondriyanın (hüceyrə güc mərkəzləri) funksiyasını yaxşılaşdırıb, neyron müdafiəsini gücləndirib və əsas iltihab siqnallarını basdırıb.

SİA-nın məlumatına görə, ilkin məlumatlar həmçinin göstərib ki, çuğundur əsaslı içkilərin içilməsi insan beyninin ilk olaraq koqnitiv pozğunluqdan əziyyət çəkən bölgələrinə qan axınını artırır.

Epidemioloji müşahidələr həmçinin bitki nitratlarının daha çox istehlakını yaddaşın daha yavaş azalması ilə əlaqələndirir. Nitratlar bitkilərin təbii komponentləridir və zülal sintezi üçün tikinti bloklarıdır.

Bədəndə nitratların azot oksidinə çevrilməsi qan axınını yaxşılaşdırır, qan təzyiqini aşağı salır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.

Lakin bu birləşmələrin artıqlığı zərərli ola bilər - insan bədənində onlar qanda oksigen daşınmasını pozan zəhərli nitritlərə çevrilə bilər.

Alimlər vurğulayırlar ki, çuğundurun Alzheimer xəstəliyinə faydaları barədə hələlik birbaşa klinik dəlil yoxdur - fərdi tədqiqatların nəticələri qarışıqdır və həmişə ardıcıl deyil. Buna baxmayaraq, tədqiqatçılar çuğunduru eyni vaxtda bir neçə xəstəlik mexanizminə təsir göstərə biləcək təhlükəsiz qida hesab edirlər.

Bu tərəvəzin birbaşa terapevtik təsirinin olub-olmadığını qiymətləndirmək üçün əlavə tədqiqatlar aparmaq lazımdır.

Nazlı Almuradova