Çörək xırtıldayan çörəkdən daha yaxşıdır..?

28 Noyabr 2025 21:54 (UTC+04:00)

...Çörəyi xırtıldayan çörəklə əvəz etməklə arıqlamaq mümkündürmü? Bu, bir çox insanın arıqlamaq istədiyi sualdır. Bəs bu çörək məhsullarının alternativi həqiqətən bu qədər təhlükəsizdirmi?

SİA xarici qaynaqlara istinadən xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı mütəxəssis açıqlama verib.

Onun dediyinə görə, çox şey xırtıldayan çörəyin tərkibindən və istehsal üsulundan asılıdır.

Məsələn, əgər o, yüksək keyfiyyətli buğda unundan hazırlanırsa, demək olar ki, adi çörəklə eynidir.

Yeganə fərq nəmlik miqdarıdır - xırtıldayan çörəyin nəmliyi daha azdır. Çörəyi daha sağlam alternativlə əvəz etmək istəyirsinizsə, ekstruziya üsulu ilə hazırlanmış xırtıldayan çörəyi nəzərdən keçirin.

Bu texnologiya dənənin isladılmasını və sonra yüksək istilik, eləcə də təzyiqə məruz qoyulmasını əhatə edir.

Dən, popkorn kimi "partlayır". Ona duz və şəkər kimi əlavələr əlavə etmək olmaz. Tam taxıl xırtıldayan çörəklər maksimum miqdarda vitamin, mineral və lif saxlayır.

Bişmiş xırtıldayan çörəklər nazik xəmirdən hazırlanır və duz, şəkər və ləzzət artırıcılar əlavə edilə bilər.

Ən sağlam qəlyanaltıları seçmək üçün qablaşdırmadakı tərkib hissələrini yoxlayın.

Mütəxəssis xəbərdarlıq edir: xırtıldayan çörəklər əslində çörəkdən daha yüksək kalorilidir. Az su ehtiva etdikləri üçün qida maddələrinin konsentrasiyası daha yüksəkdir.

Xəmirə şəkər və ya duz əlavə etsəniz, yemək artıq pəhriz hesab edilmir.

Lakin, xırtıldayan çörəklər nazik və xırtıldayan olduğundan, həddindən artıq yemək riski yüksəkdir.

Toxluq hissi daha uzun çəkir. Hətta bütün paketi hiss etmədən bitirə bilərsiniz. Bu səbəbdən, bu qəlyanaltını yedikdən sonra hətta çəki də artıra bilərsiniz.

Xırtıldayan çörəklərin mədənizdə bir yer tutması və şişməsi üçün onları maye ilə yemək ən yaxşısıdır. Qida dəyəri prioritetdirsə, xırtıldayan çörəklər həqiqətən daha zəngindir. Bu halda, çovdar və arpa xırtıldayan çörəkləri daha yaxşı seçimdir.

Nazlı Almuradova