Konfetdə nə gizlənir...

25 Noyabr 2025 22:36 (UTC+04:00)

...Rusiya mağazalarında hər ikinci şokoladlı şirniyyat məhsulu saxtadır.

SİA xəbər verir ki, bu qiymətləndirməni İstehlakçı Hüquqlarının Müdafiəsi üzrə Milli Birliyin sədri Pavel Şapkin NSN-ə verdiyi müsahibədə verib.

Onun sözlərinə görə, istehsalçılara ciddi nəzarətin olmaması kakao məhsullarının daha ucuz kakao qabıqları ilə geniş şəkildə əvəzlənməsinə səbəb olub.

Ekspert Dövlət Dumasının vitse-spikeri Boris Çernışovun 25 faizdən az kakao tərkibli konfetlər üçün xüsusi etiketləmənin tətbiqini təklif edən təşəbbüsünü şərh edib.

Şapkin bu tələblərin kifayət qədər sərt olmadığına inanır. O, avtomobil yanacağı ilə bənzətmə apararaq izah edib ki, heç kim avtomobili yalnız dörddə bir real yanacaq olan benzinlə doldurmaz.

Onun fikrincə, etiketləmə istehlakçılara keyfiyyətli məhsulları ayırd etməyə kömək edir, lakin 25 faiz kakao tərkibli standart məhsulun tam hüquqlu şokolad hesab edilməsinə imkan vermir.

Şapkin vurğulayıb ki, 25 faizdən az kakao tərkibli məhsulu "şokolad" adlandırmaq tamamilə qəbuledilməzdir.

Kakao paxlası emalının əlavə məhsulu olan kakao qabıqlarının istifadəsi xüsusi problem yaradır.

Görünüşü və dadına görə əsl şokolada bənzəsələr də, laboratoriya üsulları ilə aşkar etmək olduqca çətindir.

Məhz bu, saxta qənnadı məhsullarının geniş yayılmasına səbəb olub.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, keyfiyyət məsələsi kakao tərkibindən çox kənara çıxır.

İstehsalçılar tez-tez süd məhsullarında bitki yağlarından istifadə edirlər və konfetlərə xarab olmuş qoz-fındıq əlavə edirlər ki, bu da təkcə dadı korlamaqla yanaşı, sağlamlığa da zərərli ola bilər.

Şapkin həmçinin konfetlərdə həşərat zərərvericilərinin aşkarlanması hallarını da bildirib ki, bu da texnoloji proseslərin sistematik şəkildə pozulmasını göstərir.

NSZPP rəhbəri hesab edir ki, etiketləmənin tətbiqi diqqətlə nəzərdən keçirilməsini və pozuculara qarşı dərhal cəzaların tətbiqini tələb edir.

O, aşkar edildiyi təqdirdə hər hansı uyğun olmayan mal partiyasının satışını tamamilə bloklamağı təklif edib. Belə bir mexanizm, planlaşdırılmış biznes yoxlamalarına qoyulan moratorium nəzərə alınmaqla xüsusilə təsirli olardı, çünki bu, istehlakçı hüquqlarının pozulmasına tez bir zamanda reaksiya verməyə imkan verəcəkdir.

Saxtakarlıq vəziyyəti dövlət səviyyəsində hərtərəfli həll tələb edir, o cümlədən kakao tərkibi standartlarına yenidən baxılması və istehsal proseslərinə nəzarətin artırılması. Mütəxəssislər istehlakçılara məhsulun tərkib hissələrini diqqətlə araşdırmağı və bahalı tərkib hissələrinin daha ucuz alternativlərlə əvəz olunmasını göstərən qeyri-adi dərəcədə aşağı qiymətlərə diqqət yetirməyi tövsiyə edirlər.

Nazlı Almuradova