Alimlər bu içkini uzunömürlülük içkisi adlandırıblar...

21 Noyabr 2025 19:25 (UTC+04:00)

...Alman tədqiqatçıları müntəzəm qəhvə istehlakı ilə əlaqəli yeni bir uzunömürlülük amili barədə məlumat veriblər.

SİA xəbər verir ki, Düsseldorf Heinrich Heine Universitetinin məlumatına görə, bir qrup könüllü üzərində aparılan uzunmüddətli tədqiqat, orta və davamlı istehlakla içkinin əhəmiyyətli qoruyucu təsirini ortaya qoyub.

12 il davam edən genişmiqyaslı bir tədqiqatın bir hissəsi olaraq, alimlər müxtəlif növ təbii qəhvənin insan orqanizminə təsirini təhlil ediblər.

Nümunəyə içkini gündəlik olaraq müxtəlif miqdarda istehlak edən müxtəlif yaşlarda olan kişilər və qadınlar daxil idi. Tədqiqatçılar sağlamlıqdakı uzunmüddətli dəyişikliklər və xroniki xəstəliklərin inkişafı ilə xüsusilə maraqlanırdılar.

Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, müntəzəm olaraq qəhvə içən insanların vaxtından əvvəl ölmə ehtimalı statistik olaraq daha azdır.

Tədqiqatçılar bu təsiri qəhvə dənələrinin yüksək antioksidan tərkibi ilə əlaqələndirirlər. Bu birləşmələr müxtəlif növ xərçəng, ateroskleroz və ürək-damar xəstəlikləri daxil olmaqla ağır patologiyaların əsas səbəbi hesab edilən hüceyrələrdə dağıdıcı oksidləşdirici prosesləri inhibə edir. Antioksidantlar həmçinin vaxtından əvvəl qocalma prosesini yavaşlatmağa kömək edir.

Tədqiqatçılar təhlükəsiz hesab edilən qəhvə miqdarına xüsusi diqqət yetiriblər. Onlar belə bir nəticəyə gəldilər ki, həddindən artıq qəhvə istehlakı faydalı təsirləri artırmır və əksinə, bədənə əlavə yük yarada bilər.

Buraya əsasən yuxu pozğunluqları, artan narahatlıq və ürək döyüntüsünə mümkün təsir daxildir.

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, mülayimlik əsas olaraq qalır. İlkin tədqiqat məlumatlarına görə, ən çox müsbət təsirlər gündə bir-üç fincan təbii qəhvə içən insanlarda müşahidə olunur.

Tədqiqatçılar qəhvənin sağlamlığa təsirinin əsas mexanizmlərini və müxtəlif yaş qrupları üçün optimal təhlükəsiz səviyyələri daha dəqiq müəyyən etmək üçün işlərini davam etdirməyi planlaşdırırlar.

Əli Babayev