Gəncliyinizi öldürənlər..?

29 Sentyabr 2025 00:56 (UTC+04:00)

...İnsanın sağlamlığı bir çox amillərdən asılıdır ki, bunlardan da ən vaciblərindən biri qidalanmadır. Nə yediyiniz, necə göründüyünüz və hiss etdiyiniz arasında birbaşa əlaqə var. Bəzi qidalar orqanizmə mənfi təsir edərək onun daha tez qocalmasına səbəb olur.

SİA-nın məlumatına görə, endokrinoloq və dietoloq Elvina Binətovanın izah etdiyi kimi, bu, ilk növbədə çörək məhsullarına aiddir.

Çörək məmulatları ağ unla hazırlanır, həzm zamanı qlükoza çevrilir və bu da dəriyə təsir göstərir.

Şəkərsiz xəmir yeməkləri deyil, çörək yesəniz belə, əhəmiyyətli dərəcədə daha sürətli qocalmaq olar.

Pəhrizinizdə həddindən artıq şəkər də problemdir. Şirniyyatları, qablaşdırılmış şirələri və sodaları ciddi şəkildə məhdudlaşdırmaq vacibdir və onları qara şokolad, bitki çayı və meyvə içkiləri kimi daha sağlam variantlarla əvəz etmək daha yaxşıdır.

Yeməkdə həddindən artıq duz mayenin tutulmasına səbəb olur. Nəticədə, şişkinlik inkişaf edir, dərini uzadır və hər keçən il bərpasını getdikcə çətinləşdirir.

Kolbasaların tərkibində çoxlu duz və zərərli konservantlar var, ona görə də onları bişmiş və ya qaynadılmış ətlə əvəz etmək yaxşıdır.

Təmizlənmiş taxıllar sürətli təsir göstərən karbohidratlarla doludur və praktiki olaraq heç bir qida maddəsi ehtiva etmir. Buna görə də, dietoloq bütün taxıllarla - məsələn, qəhvəyi düyü ilə bişirməyi tövsiyə edir.

Həm vitaminləri, həm də mineralları saxlayır.

Sağlam bir naharla çox tez-tez pasterizə edilmiş süd içməyin - emaldan sonra o, həm də minimal qida dəyərini ehtiva edir.

Nazlı Almuradova