...Avokado görmə qabiliyyətini qoruyur və beyin funksiyasını dəstəkləyir.
SİA xəbər verir ki, bu barədə Health Digest-də dərc olunan yeni elmi məqalədə məlumat verilir.
Bir neçə araşdırmaya, yəni Beynəlxalq Psixofiziologiya və Qida Maddələri Jurnalına əsaslanan nəşr, avokadonun bədəndəki iltihabı azaldan yüksək miqdarda kalium, lif və niasin ehtiva etdiyini bildirir.
Onların tərkibində sağlam görmə qabiliyyətini qorumağa kömək edən təbii antioksidantlar olan lutein və zeaksantin də var.
Avokado sağlam yağların, karotenoidlərin və A, E və K vitaminlərinin qiymətli mənbəyidir. Bu maddələr ciddi göz xəstəliklərinin, xüsusən də yaşa bağlı makula degenerasiyası və diabetik retinopatiyanın qarşısını alır.
Avokado beyin üçün necə faydalıdır: tədqiqat nəticələri?
Alimlər avokadonun koqnitiv funksiyaya müsbət təsirini də sübut ediblər. Nutrients jurnalında aparılan bir araşdırma, altı ay ərzində hər gün avokado yeyən iştirakçıların yaddaş, konsentrasiya və problem həll etmə bacarıqlarının yaxşılaşdığını göstərdi.
Onlar həmçinin lutein səviyyəsinin artması və beyin funksiyası ilə birbaşa əlaqəli olan makula piqment sıxlığının yaxşılaşması ilə qarşılaşdılar.
Beynəlxalq Psixofiziologiya jurnalında aparılan bir araşdırma, avokadonun kilolu insanlar üzərində təsirini araşdıran bir araşdırmanı təsvir edir.
12 həftə ərzində bir qrup iştirakçı hər gün avokado yeyib, digəri isə yeməyib.
Nəticələr göstərdi ki, birinci qrupda idrak funksiyası, xüsusilə diqqət və konsentrasiya yaxşılaşıb.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, lutein səviyyəsinin artması müsbət təsiri izah edən yalnız bir faktordur.
Çox güman ki, avokadoda sağlam yağlar, lif və vitaminlər kompleksinin birləşməsi beyin funksiyasının yaxşılaşmasına kömək edir.
Buna görə də, müntəzəm avokado istehlakı təkcə görmə qabiliyyətinə deyil, həm də idrak qabiliyyətlərinə müsbət təsir göstərir və bu meyvəni əsl sağlamlıq superfooduna çevirir.
Nazlı Almuradova