...Moruq yarpağı çayı şirin bir şey yedikdən sonra qan şəkərinin və insulin səviyyəsinin yüksəlməsini ləngidə bilər. Ridinq Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.
SİA xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.
Təcrübədə 12 sağlam kişi və 10 qadın iştirak edib. Könüllülərdən qlükoza və ya saxaroza (süfrə şəkəri) istehlak etmələri istəndi - 10 qram moruq yarpağı çayı əlavə edilməklə və ya əlavə edilmədən. Tədqiqatın başlamasından iki saat sonra bütün könüllülərin qan şəkəri və insulin səviyyələri mütəmadi olaraq ölçüldü.
Təhlil göstərdi ki, saxaroza moruq yarpağı çayı ilə birləşdirildikdə qanda şəkərin səviyyəsinin yüksəlməsi xeyli ləng gedir.
Şirin bir şey yedikdən 15 dəqiqə sonra səviyyələr orta hesabla 25 faiz, yarım saatdan sonra isə nəzarət qrupu ilə müqayisədə demək olar ki, 44 faiz aşağı olub.
15, 30 və 60 dəqiqədən sonra insulinin konsentrasiyası da aşağı olmuşdur. Bununla birlikdə, qlükoza istehlak edərkən nəzərə çarpan bir əlaqə yox idi.
Alimlər müsbət təsiri çayda polifenolların - təbii kimyəvi birləşmələrin olması ilə əlaqələndirirlər. Ən aydın təsir bəzi həzm fermentlərinin işini boğan ellagik turşusu ilə həyata keçirilə bilər.
Alimlərin fikrincə, çay komponentləri əsasən saxaroza kimi daha mürəkkəb şəkərlərə təsir göstərir.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, onların işi moruq yarpağı çayının yeməkdən sonra erkən şəkər və insulin səviyyəsini azaltmaq qabiliyyətinin ilk klinik təsdiqi olub.
Növbəti addım prediabet və tip 2 diabetli insanlar arasında tədqiqatlar olacaq. Mütəxəssislərin fikrincə, belə çay metabolik sağlamlığı dəstəkləmək üçün sadə üsul ola bilər.
Nazlı Almuradova