...Şəkərli qazlı içkilərin və spirtin müntəzəm istehlakı saç tökülməsi riskinin artması ilə, D vitamini və dəmirin kifayət qədər qəbulu isə daha güclü, qalın saçlarla əlaqələndirilir. Qidalanma və Sağlamlıq jurnalında dərc olunan sistematik araşdırmanın müəlliflərinin gəldiyi nəticələr bunlardır.
Təhlil ABŞ, Avropa və Asiyadan 61 332 nəfərin (97 faizi qadınlar) iştirak etdiyi 17 araşdırmanı əhatə edib.
SİA-nın məlumatına görə, alimlər qeyd ediblər ki, D vitamini və dəmirin yüksək səviyyələri alopesiya ehtimalının aşağı olması və saçların daha yaxşı uzanması ilə əlaqələndirilir.
Əksinə, spirt və şəkərli içkilər daha çox saç tökülməsi və vaxtından əvvəl ağarması ilə müşayiət olunurdu.
Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar saç tökülməsini azaltmaq üçün soya məhsulları və xaç ağacı tərəvəzlərinin (brokoli, kələm) faydalarını, həmçinin fərdi kompleks əlavələrin müsbət təsirini göstərdi - lakin bəzi klinik sınaqların keyfiyyəti orta və ya aşağı idi.
Qeyd etmək vacibdir ki, bunlar sübut olunmuş səbəbiyyət deyil, assosiasiyalardır: daxil edilən tədqiqatların əksəriyyəti müşahidə xarakterli olub, qidalanma və saç vəziyyətini qiymətləndirmək üçün müxtəlif üsullarla.
Buna baxmayaraq, müəlliflər hesab edirlər ki, saç tökülməsi şikayətləri, çatışmazlıqları qeyd edildiyi kimi düzəltmək, orta dərəcədə şəkərli içkilər və spirt istehlakı halında vitamin D və ferritin (dəmir ehtiyatları) səviyyələrini yoxlamaq artıq məqsədəuyğundur.
Bu yanaşma saç sağlamlığını əsas dermatoloji terapiya ilə bərabər saxlamaq üçün sadə və sərfəli strategiyaya çevrilə bilər.
Keçəlliklə mübarizənin potensial yolu əvvəllər tapılmışdı. Mütəxəssislər MCL-1 zülalının saç follikulunun kök hüceyrələrinin normal fəaliyyəti üçün lazım olduğunu müəyyən ediblər.
Nazlı Almuradova