...Ürək xəstəliyi ən çox yayılmış və təhlükəli xəstəliklərdən biri olaraq qalır. Həkimlər pəhriz, çəki, fiziki fəaliyyət səviyyəsinə nəzarət etməklə, siqaret və alkoqoldan imtina etməklə riskləri azaltmağın vacib olduğunu deyirlər. Amma elə amillər də var ki, onlara təsir etmək mümkün deyil, məsələn, yaş.
Buna görə bacardığınızı idarə etmək çox vacibdir.
SİA-nın məlumatına görə, bunu Kaliforniyadan olan kardioloq Çen-Xan Çen qeyd edir.
Əsas risk faktorlarından biri qidalanmadır.
Kardioloqlar razılaşırlar ki, 50 ildən sonra pəhrizdə qırmızı ətin məhdudlaşdırılmasına dəyər.
…Steak çoxlu doymuş yağ ehtiva edir və xolesterin səviyyəsini artırır,- deyə Dr.Supriti Behuria izah edir.
“Parade” nəşri xəbər verdiyi kimi, "pis" xolesterinin yüksək səviyyələri qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsinə kömək edir və infarkt və insult riskini artırır.
…Steyk bədəndə iltihabı artıra bilər ki, bu da ürək xəstəlikləri və 2-ci tip diabet riskini artırır.
Bunu həkim Çen deyir.
Bundan əlavə, yağlı ət kəsikləri kilo alma ehtimalını artırır, bu da ürəyə yükü yenidən artırır. Doktor Behuria qeyd edir ki, yaş artdıqca ürəyin işemik xəstəliyi, hipertoniya, ürək çatışmazlığı, atrial fibrilasiya, miokard infarktı kimi patologiyalar daha çox müşahidə olunur.
50-dən sonra pəhriz - həkimlər nə məsləhət görür…
Doktor Çenin fikrincə, balıqlara (məsələn, qızılbalıq), həmçinin zülalın bitki mənbələrinə - paxlalılara, mərciməyə, qoz-fındıqlara üstünlük verməyə dəyər.
Bu məhsullarda doymuş yağlar yoxdur və liflə zəngindir. Bununla belə, biftek tamamilə istisna etmək lazım deyil. …Bəzən, xüsusi bir vəziyyətdə, buna icazə verilə bilər, lakin bu, gündəlik pəhrizin bir hissəsi olmamalıdır.
Bunu isə həkim Behuria vurğulayır.
Əli Babayev