Brokoli və kələm insan bağırsaqlarını qoruyur...

25 Avqust 2025 22:16 (UTC+04:00)

...Daxili Monqolustan Millətlər Universitetinin İkinci Kliniki Tibb Məktəbinin alimləri 639 539 nəfərin iştirak etdiyi 17 elmi məqaləni təhlil ediblər, onlardan 97 595-i xərçəng olub.

SİA-nın məlumatına görə, tədqiqat BMC Gastroenterology jurnalında dərc edilib.

Məlum olub ki, çoxlu çarmıxlı (bunlara xaç ağacı tərəvəzləri də deyirlər-A.B.) tərəvəzləri yeyənlərin bağırsaq xərçənginə tutulma riski 20 faiz azalıb. Üstəlik, gündə cəmi 20-40 qram kifayət idi.

Çarmıxlı tərəvəzlərinə aşağıdakılar daxildir:

-brokoli;

-Brüssel kələmi;

-gül kələm;

-ağ kələm;

-turp;

-arugula.

Niyə bu tərəvəzlər?

Bu tərəvəzlərin tərkibində qlükozinolatlar var - çeynədikdə sulforafana çevrilən maddələr.

Onun xüsusiyyətlərinə görə də faydalıdır: Kanserogenləri zərərsizləşdirir - zərərli maddələri aktivləşdirən fermentləri bloklayır.

Xərçəng hüceyrələrini öldürür - onların özünü məhv etməsinə səbəb olur.

Şişlərə qan tədarükünü maneə törədir - onların böyüməsinə mane olur. Hüceyrə bölünməsini dayandırır. Tərəvəzləri istənilən formada yeyə bilərsiniz: bişmiş, buxarda hazırlanmış, təzə...

Bununla belə, qızartma qida maddələrinin kiçik bir hissəsini məhv edir.

Bağırsaq xərçəngi riskini başqa nə azaldır...

Çarmıxlı tərəvəzlər bədənin yeganə müdafiəçisi deyil. Sübut edilmişdir ki, yüksək lifli qidalar - meyvələr və tam taxıllar - və kalsium - süd məhsulları da kömək edir.

Həmçinin, gündə təxminən 30 dəqiqə fiziki fəaliyyət.

Ancaq xüsusilə işlənmiş qırmızı ət yalnız riski artırır.

Nazlı Almuradova