Diş çürüməsinin qarşısını almağın təsirli yolu kəşf edilib

8 Avqust 2025 23:36 (UTC+04:00)

Alimlər ağcaqayından alınan təbii maddənin diş çürüməsinə səbəb olan bakteriyaların böyüməsinin qarşısını ala biləcəyini aşkar ediblər. Sözügedən birləşmə ağcaqayın ağacında və şirəsində, həmçinin yaşıl və qara çayda olan epikateşin qallatdır.

SİA xəbər verir ki, Microbiology Spectrum-da dərc edilən araşdırmaya görə, bu komponent Streptococcus mutans bakteriyalarının fermentini pozaraq mikrobların dişlərin səthinə yapışmasını və lövhə əmələ gəlməsini çətinləşdirir. Əlaqə təsadüfən aşkar edildi: Listeria bakteriyalarını tədqiq edərkən tədqiqatçılar onların ağcaqayın səthində çətinliklə lövhə əmələ gətirdiyini gördülər.

Bu, ağcaqayın polifenollarının təcrid edilməsinə və onların əlaqəli bakteriyalara, o cümlədən diş çürüməsinin əsas səbəblərindən biri hesab edilən S. mutans-a təsirinin sınaqdan keçirilməsinə səbəb oldu.

Süni dişlər və diş minasının analoqu olan hidroksiapatitdən hazırlanmış disklər üzərində aparılan təcrübələrdə epikateşin qallat lövhə əmələ gəlməsini əhəmiyyətli dərəcədə azaldıb. Üstəlik, artıq stomatoloji məhsullarda istifadə olunan yaşıl çaydan olan oxşar maddədən daha təsirli idi.

İşin müəllifləri hesab edirlər ki, epikateşin qallatı və ya digər yeməli polifenolları ağız qarqaralarına və diş məcunlarına əlavə etmək, xüsusən də adi ağız yaxasını udmaq riski olan uşaqlar üçün ənənəvi məhsullara təhlükəsiz alternativ ola bilər.

Bu yanaşma bakteriyaları birbaşa öldürmür, əksinə onların dişlərə yapışmasının qarşısını alır, bu da əlavə təsirlər olmadan kariyes riskini azaldır.

Nazlı Almuradova