İçməli suda isə mikroplastik səviyyəsinin bütün növ qablarda nisbətən aşağı olduğu aşkar edilmişdir. Soda və pivənin səviyyəsi daha yüksək imiş...
SİA-nın məlumatına görə, Fransa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (ANSES) aşkar edib ki, şüşə butulkalardakı su, soda, pivə və şərabın tərkibində plastik butulkalar və ya qutulardakı eyni içkilərdən 5-50 dəfə çox mikroplastik var. ANSES-in tədqiqat direktoru Quillaume Duflot qeyd edib ki, alimlər Fransada satılan məşhur içkiləri araşdırıblar.
Onlar qablaşdırma növünün mikroplastiklərin səviyyəsinə necə təsir etdiyini öyrənməyi planlaşdırırıblar.
Agence France-Presse (AFP) yazır ki, tədqiqatçılar orta hesabla şüşə butulkadan bir litr içkinin tərkibində 100-ə yaxın mikroplastik hissəcik olduğunu qeyd ediblər.
Aspirant İzelin Şaib mikroplastik hissəciklərin şüşə butulkaların qapaqlarının kənarındakı boyanın formasına, rənginə və tərkibinə uyğun gəldiyini söyləyib.
Çox güman ki, saxlama zamanı qapaqlar bir-birinə toxunur və sürtülür, mikrohissəciklərin sərbəst buraxıldığı görünməz cızıqlar yaradır.
Eyni zamanda, içməli suda mikroplastiklərin səviyyəsi bütün növ qablarda nisbətən aşağı olub - şüşə butulkalarda litrdə 4,5 hissəcikdən plastik qablarda 1,6 hissəyə qədər.
Şərab, hətta stəkanda da minimal dəyərlər göstərib. Bunun səbəbləri hələ aydın deyil. Soda və pivə üçün səviyyə daha yüksək idi: litrdə 30-dan 60-a qədər hissəcik.
ANSES qeyd edib ki, mikroplastiklər üçün toksiklik həddi olmadığı üçün bu cür dəyərlərin insan sağlamlığı üçün təhlükə olub-olmadığını söyləmək hazırda mümkün deyil. Agentlik istehsalçılara qapaqları təmizləmə üsullarını təkmilləşdirməyi təklif edib: hava ilə üfürmək, ardınca su və spirtlə yaxalamaq çirklənməni 60 faiz azalda bilər.
Nazlı Almuradova