Pəhrizlər depressiyaya səbəb ola bilər...

18 İyun 2025 23:45 (UTC+04:00)

Müasir nutritionologiya və psixonevroimmunologiya çərçivəsində mütəxəssislər pəhriz məhdudiyyətləri ilə koqnitiv-affektiv pozğunluqlar arasındakı əlaqəyə diqqət yetirirlər. Tədqiqatlar göstərir ki, kifayət qədər kalorili qəbul edilməməsi zülallar, vitaminlər və minerallar kimi əsas qida maddələrində çatışmazlıqlara səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində fərdin psixo-emosional vəziyyətinə mənfi təsir göstərir.

Çoxsaylı elmi araşdırmalar kalori məhdudlaşdırılmış pəhrizlərlə depressiya, narahatlıq və koqnitiv disfunksiya əlamətlərinin artması arasında əlaqəni nümayiş etdirdi.

Bu fenomen qida maddələrinin sinaptik funksiyanın və neyrojenezin saxlanmasında əsas rol oynadığı neyrooplastiklik nəzəriyyəsinin obyektivləri ilə izah edilə bilər.

SİA-nın məlumatına görə, Pravda.Ru yazır ki, mikronutrient çatışmazlığı təkcə psixo-emosional sferada deyil, həm də somatik simptomlar, o cümlədən sağlamlıqla bağlı narahatlıqların yaratdığı narahatlıq və stressin artması şəklində özünü göstərə bilər.

"Somatizasiya" olaraq bilinən bu fenomen, xroniki həddindən artıq yeməkdən qaynaqlanan metabolik və endokrin dəyişikliklərə görə, artıq çəki və ya piylənmə olan insanlarda daha da güclənə bilər.

Nazlı Almuradova