Şirniyyata həvəs ciddi sağlamlıq problemi ilə izah olunur…

26 May 2025 20:36 (UTC+04:00)

…Şirin, yağlı, duzlu qidalara, eləcə də süd məhsullarına güclü həvəs ciddi sağlamlıq problemlərini göstərə bilər.

SİA xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı kardioloq Tatyana Simonova məlumat verib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, şirniyyata ehtiras qeyri-sabit qan şəkəri səviyyəsi ilə, eləcə də stresli vəziyyətlərdə yarana bilər, çünki qlükoza sevinc hormonu serotoninin istehsalını stimullaşdırır.

Həkimin fikrincə, duzlu qidalar yemək istəyi diareya nəticəsində yaranan susuzlaşdırma ilə, eləcə də aktiv fiziki məşqlərdən sonra baş verir, çünki onlar elektrolit balanssızlığına səbəb olur. Bundan əlavə, bəzən adrenal çatışmazlıq ilə baş verə bilər.

Həkim həmçinin yağlı və qızardılmış qidalara həvəsi müxtəlif xəstəliklərin əlaməti adlandırıb.

Xüsusilə, bu cür dad üstünlükləri yağda həll olunan A, D, E və ya K vitaminlərinin çatışmazlığı və ya öd daşı xəstəliyinin inkişafı ilə izah edilə bilər.

Həkim əlavə edib ki, kalsium və ya triptofan çatışmazlığı olanda insan çox vaxt süd məhsulları istəyir. Ancaq süd istəyi, mütəxəssisin iddia etdiyi kimi, mədənin turşuluğunun artması ilə ortaya çıxır.

Terapevt vurğulayıb ki, vaxtaşırı müəyyən bir qida istəmək tamamilə normaldır, lakin müəyyən bir məhsula olan həvəs həftədə üç və ya dörd dəfə baş verirsə, bu, həyəcan verici bir siqnaldır.

Həmçinin, onun fikrincə, dad üstünlükləri birdən-birə və heç bir səbəb olmadan kəskin şəkildə dəyişirsə, ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Bundan əvvəl diyetoloqlar Den Brennan və Yael Hasbani 60-dan sonra ən zərərli məhsulların adını çəkiblər. Onlar təmizlənmiş karbohidratlar və qırmızı ətin istehlakını məhdudlaşdırmağa çağırıblar.

Nazlı Almuradova