Ürək qidası: kardioloqlar tərəfindən tövsiyə edilən ən yaxşı qidalar…

8 Aprel 2025 00:56 (UTC+04:00)

...Pəhriz qan təzyiqinə nəzarətdə mühüm rol oynayır. Belə ki, yüksək natrium, doymuş yağ və əlavə şəkər olan qidalar qan təzyiqini yüksəldə bilər, meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar və yağsız zülallar isə təzyiqi aşağı salmağa kömək edə bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bunu Dr. Sci., eatthis.com deyir. Mütəxəssislər yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edən 9 məhsulun adını çəkiblər.

1. Yarpaqlı göyərti

Diyetoloq Marta Teran yarpaqlı göyərti istehlakınızı artırmağı tövsiyə edir: kələm, ispanaq. Bu qidalar orqanizmdə natrium səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edən kaliumla zəngindir və buna görə də ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir.

2. Giləmeyvə

Giləmeyvə də ürəyinizə kömək edə bilər. Teran deyir ki, çiyələk, qaragilə və moruq antioksidantlarda, xüsusən də flavonoidlərdə yüksəkdir ki, bu da qan təzyiqini aşağı sala bilər.

3. Tam taxıllar

Bütün taxıllar ürək üçün sağlam qidalardan biridir. Teran xüsusilə xolesterolu azaltmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən həll olunan lif ehtiva edən yulafları tövsiyə edir.

4. Banan

Teranın fikrincə, gündə bir banan kardioloqun ziyarətini uzun müddət təxirə salacaq. Bu meyvə natriumun tərkibini tarazlayan başqa bir əla kalium mənbəyidir.

5. Yağlı balıq

Hamsi, siyənək, skumbriya, qızılbalıq, sardina da ürəyinizə kömək edəcək. Onlar iltihabı azaldan və qan təzyiqini aşağı salan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.

6. Çuğundur

Çuğundur qan təzyiqinə nəzarətdə də təsirlidir. Tərkibində qan damarlarını rahatlaşdıran və qan axını yaxşılaşdıran nitratlar var, Teran deyir.

7. Sarımsaq

Kəskin qoxusuna baxmayaraq, sarımsağın sağlamlığa faydaları var. Xüsusilə qan damarlarını rahatlamağa kömək edən azot oksidi səviyyəsini artırmaq qabiliyyəti ilə tanınır.

8. Lobya və paxlalılar

Lobya, mərcimək və noxud lif və bitki mənşəli zülalın əla mənbəyidir, Teran deyir. Onun sözlərinə görə, tədqiqatlar paxlalı bitkilərin istehlakı ilə sistolik və diastolik qan təzyiqinin azalması arasında əlaqə olduğunu göstərib.

9. Qoz-fındıq və toxum

Fındıq və toxum da faydalıdır, lakin Teran onları sağlam yağların əla mənbəyi kimi mülayim şəkildə tövsiyə edir. Onlar həmçinin pəhrizinizə bir qədər protein və lif əlavə edirlər.

Nazlı Almuradova