Kələm günü: hansı daha sağlamdır - turşusu, bişmişi və ya çiyi..?

21 Fevral 2025 23:26 (UTC+04:00)

...Kələm çoxlu lif ehtiva edən, artıq yağları və şəkərləri, vitaminləri özünə çəkən qiymətli tərəvəzdir. Eyni zamanda, onun kalorisi azdır və tərkibində karbohidratlardan yağ əmələ gəlməsinin qarşısını alan tartarik turşusu var.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə diyetoloq danışıb. Mütəxəssis kələmin faydalarını artıran yemək üsullarını da adlandırıb. Həkimin sözlərinə görə, turşu ən yaxşılarından biridir.

Turşu kələmin tərkibində maddələr mübadiləsini sürətləndirən və enerji mübadiləsini dəstəkləyən süksin turşusu var. Arıqlamaq, güc qazanmaq və ürək-damar sistemini dəstəkləmək istəyənlər üçün əla köməkçidir.

Bundan əlavə, fermentasiya prosesində kefir və ya qatıqda olduğu kimi qabda laktobakteriyalar əmələ gəlir.

Bağırsaq işinə faydalı təsir göstərirlər və sağlam çəki saxlamağa kömək edirlər.

Pişmiş kələmə yağ əlavə etməsəniz yaxşıdır. Həssas mədə-bağırsaq traktının (GİT) və bir sıra əlaqəli patologiyaları olan insanlar üçün uyğundur.

Tərəvəz onlar üçün təzə və ya turşu şəklində kontrendikedir, çünki bu, iltihabı ağırlaşdıra bilər. Pişmiş kələmin dezavantajı istilik müalicəsi zamanı C vitamininin məhv olmasıdır, ona görə də onu aşağı istilikdə bişirmək daha yaxşıdır.

...Və amma bununla belə, onu çox yeməməlisən, onu digər tərəvəzlərlə birləşdirmək daha yaxşıdır. Bu müxtəliflik mədə-bağırsaq traktının, ürək və qan damarlarının, sinir sisteminin sağlamlığını qorumağa kömək edəcək, diabetə qarşı əla profilaktik tədbir olacaqdır.

Nazlı Almuradova