Sağlamlığa sarsıdıcı zərbə: Qəhvə ilə içməməli olduğunuz şeylər

16 Fevral 2025 22:24 (UTC+04:00)

...Bir sıra qidalar var ki, onlarla qəhvə içmək olmaz. SİA-nın məlumatına görə, TSN yazır ki, ilk növbədə, bu, bədəninizə zərər verə biləcəyinizlə izah olunur.

Qəhvə və kalsium

Qəhvə və süd məhsulları tandemdə birlikdə işləməyən iki əks dünyadır. Fakt budur ki, tonik içkinin hər stəkanı ilə bədəndən 2-3 mq kalsium çıxarılır, buna görə də mütəxəssislər ondan sui-istifadə etməməyi və gündə 3 stəkandan çox içməməyi məsləhət görürlər, bir şərtlə ki, pəhriziniz orqanizmin gündəlik 1 min milliqram kalsium tələbatını təmin etsin. Bu, sümük qırıqları riskini azaltmağa kömək edir.

Süd məhsullarının qəhvə ilə birləşməsi də faydalı olmayacaq, çünki süd və şəkər tonik effekti azaldır, buna görə də gözlənilən canlılığı, eləcə də kalsium dozasını əldə etməyəcəksiniz.

Qəhvə və sink

Qəhvə və sink də yaxşı qarışmır. Qidalanma mütəxəssisləri qırmızı ət, quş əti, istiridyə, lobya və ya noxud yedikdən sonra qəhvə içməzdən əvvəl fasilə verməyi məsləhət görürlər. Bu, bədənin faydalı komponenti mənimsəməsinə imkan verəcəkdir. Qəhvə və bitki dəmir mənbələri Bu birləşmə xüsusilə qidalarda heme olmayan dəmiri qiymətləndirən veganlar və vegetarianlar üçün təhlükəli olacaq. Qəhvədə olan birləşmələr olan polifenollar, heme olmayan dəmirlə bağlanma qabiliyyətinə malikdir və bu, onun sorulmasını qeyri-mümkün edir. Təcrübədə qəhvə noxud, lobya, mərcimək, noxud və soya məhsulları ilə birlikdə qəbul edilməməlidir.

Qəhvə və vitaminlər

İmmunitetinizi vitamin kompleksi ilə gücləndirmək qərarına gəlsəniz, qəhvə istehlakını minimuma endirin. Faydalı həbləri qəbul etdikdən sonra, bütün faydalı komponentlərin udulması üçün ən azı bir saat ara verin.

Qəhvə və spirt

Bir fincan qəhvə, hətta alkoqollu məclis zamanı da içilən, böyük canlandırıcıdır və enerji əlavə edir. Bu, sizi çaşdıra və məqbul həddi qaçırmağınıza səbəb ola bilər. Nəticədə bədənin alkoqol intoksikasiyası riski artır. Alkoqol və qəhvənin qaraciyərə təsiri də dağıdıcı olacaq.

Qəhvə və sitrus meyvələri

Sitrus meyvələri qəhvədən kalsium və dəmirin udulmasını poza bilər. Bu, bədəndə bu vacib elementlərin çatışmazlığına səbəb ola bilər. Sitrus meyvələri qəhvədən yalnız bir neçə saat sonra istehlak edilə bilər.

Qəhvə və amin turşuları yüksək olan qidalar

Tirozin kimi amin turşuları ilə zəngin qidalar kofeinin təsirini artıra bilər. Nəticədə, bu, yuxusuzluğa və ya əsəbiliyə səbəb ola bilər.

Nazlı Almuradova