…Deməli, SİA-nın məlumatına görə, qanı təmizləyən altı qida var.
Təmiz su. İstehlak edildikdə bədən lazımi elektrolitləri xaricdən alır və artıqlığı sidiklə xaric olur.
Sarımsaq. Bu bitki immuniteti artırır və qanda olan toksinləri təsirsiz hala gətirir. Eyni zamanda sarımsaq ürək-damar sisteminin sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Limon. C vitamini ilə zəngin olan sitrus meyvəsi orqanizmin immun sistemini gücləndirir. Limon həmçinin yağların daha sürətli parçalanmasını təşviq edir.
Qaragilə. Giləmeyvə qaraciyər hüceyrələrinin sürətli bərpasına kömək edir və müəyyən fermentlərin istehsalını stimullaşdırır. Eyni zamanda, qaragilə bədəndən toksinləri, o cümlədən zərərli kimyəvi reagentləri çıxarmağa kömək edir.
Zerdeçal. Bu bitki iltihabla mübarizədə və qaraciyərdə lazımi fermentlərin sintezində kömək edir.
Balıqdan alınan omeqa-3 yağ turşuları. Bu maddələr qaraciyər və böyrək toxumasını bərpa edir, bununla da qandan toksinlərin daha yaxşı çıxarılmasına kömək edir.
…Omeqa-3 yağ turşuları insanlar üçün həyati əhəmiyyət daşıyır. Onlar xroniki iltihabı azaldır, sinir sisteminin fəaliyyətində iştirak edir, enerji mənbəyi kimi ürəyi qoruyur, xolesterinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir, yaddaşı yaxşılaşdırır, immunitet sistemini gücləndirir, qan laxtalanma riskini və hətta depressiyanın inkişafını azaldır. Bununla belə, Omega-3-ün həddindən artıq dozası təhlükəli ola bilər. Məsələn, turşuların həddindən artıq istehlakı ürəkbulanma, ishal, qalxanabənzər vəz və qaraciyərin fəaliyyətinin pozulmasına səbəb ola bilər. Omeqa-3-ü antikoaqulyantlarla qəbul etmək tövsiyə edilmir. Fakt budur ki, turşular bu cür dərmanların təsirini artırır, yəni qanaxma və qanaxma riski var.
Nazlı Almuradova