...Xəstələnməmək və ya bu xəstəliklərin yüngül formalarına sahib olmaq üçün böyüklər və uşaqlar bütün mümkün profilaktik üsullardan istifadə etməlidirlər.
Bədənin immun müdafiəsini gücləndirmək üçün C vitamini və digər faydalı maddələrlə zəngin qida və içkilərdən istifadə edə bilərsiniz. ARVI-dan qorunmağa kömək edən məhsulların siyahısı çoxlarına məlumdur. Ancaq seçimlərinizə görə dəyişə bilər.
SİA xatırladır ki, ARVI-dan qorunmağa kömək edən məhsullar arasında aşağıdakıları qeyd edə bilərik:
-sarımsaq. Bu, kəskin respirator virus infeksiyalarından və qripdən qorunmağa kömək edən sübut edilmiş məhsuldur. Epidemiya dövrlərində həm böyüklər, həm də uşaqlar tərəfindən gündəlik istehlak edilməsi tövsiyə olunur.
-soğan. Sarımsaq kimi soğanda da mikrobları öldürən fitonsidlər var. Hər hansı bir formada diyetə əlavə edilə bilər.
-bal. Zəngin tərkibə malik bu məhsul həm xəstəliklərin qarşısının alınması, həm də müalicəsi üçün istifadə edilə bilər. Yetkinlərin gündə 2-3 çay qaşığı bal qəbul etməsi tövsiyə olunur. Suya, kəsmikə, sıyıq və ya ilıq çaya əlavə etmək olar.
-zoğal. Bu giləmeyvə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və immunitet sistemini gücləndirir. Xəstəlik zamanı qızdırma və iltihabı azaltmağa, həmçinin şişkinliyi azaltmağa kömək edir. Zoğal bakterisid xüsusiyyətlərinə görə susuzluğu yatıran meyvə içkiləri hazırlamaq üçün də uyğundur.
-limon. Bu sarı meyvədə çoxlu C vitamini var və pəhrizə daxil edilməlidir. Limonla yanaşı, qreypfrut, portağal və digər sitrus meyvələri yeyə bilərsiniz.
-turşu kələm. Bu məhsul sübut olunmuş C vitamini mənbəyidir. İmmunitet sistemini gücləndirmək üçün duzlu kələmə zoğal və zeytun yağı əlavə edə bilərsiniz. Turşu kələm həm təmiz formada, həm də müxtəlif yeməklərin bir hissəsi kimi sağlamdır.
Fermentləşdirilmiş süd məhsulları. ARVI-nın qarşısını almaq üçün diyetə qatıq, kefir və kəsmik daxil edilməlidir. Bu məhsullar immunitet sisteminin keşikçisi olan bağırsaq mikroflorasının vəziyyətinə müsbət təsir göstərir.
Viral infeksiyalara yoluxma riskini azaltmaq üçün kifayət qədər təmiz su içmək lazımdır - gündə ən azı 2 litr.
Sadə su, o cümlədən limon suyu və bal ilə zənginləşdirilmiş su metabolik prosesləri yaxşılaşdırmağa kömək edir. O, nəinki həll edir, həm də orqanizmdən zərərli maddələri çıxarır, susuzluğun qarşısını alır, dodaqların qurumasını azaldır və tənəffüs yollarının selikli qişalarının normal ifrazını saxlayır.
Balanslaşdırılmış pəhriz immunitet sisteminizi gücləndirməyin ən yaxşı yoludur. Daha az tez-tez xəstələnmək üçün sağlam qidalanma prinsiplərinə riayət etmək vacibdir. Pəhrizinizə həmişə təzə tərəvəz və meyvələr, yağsız ət və balıqlar, fermentləşdirilmiş süd məhsulları daxil etməyə çalışmalısınız. Bütün məhsullar yüksək keyfiyyətli və təbii olmalıdır və qida maddələrinin maksimum miqdarını qorumaq üçün onları buxarda bişirmək, qaynatmaq və ya bişirmək daha yaxşıdır.
Nazlı Almuradova