Həddən artıq yağlı qidaların qayğı və depressiyaya səbəb olduğu aşkar edilib.
ABŞ-ın Kolorado Boulder Universitetində aparılan bir araşdırma göstərdi ki, həddən artıq yağlı qidalar bağırsaq-beyin əlaqəsi səbəbindən bağırsaq bakteriyalarını poza, davranışı dəyişdirə və qayğını artıra bilər.
SİA-nın məlumatına görə, professor Kristofer Louri və komandası həddən artıq yağlı pəhrizlərin təsirini anlamaq üçün yeniyetmə siçanlar üzərində təcrübə aparıb. İki qrupa bölünən ilk siçan qrupu təxminən 11 faiz yağ ehtiva edən standart pəhrizlə, digər qrup isə doymuş heyvan yağlarından ibarət 45 faiz yağdan ibarət həddən artıq yağlı pəhriz ilə qidalanıb.
Tədqiqatçılar doqquz həftə ərzində nəcis nümunələri vasitəsilə siçanların bağırsaq bakteriyalarını izləyib və onların davranışlarını qiymətləndiriblər. Araşdırma nəticəsində həddən artıq yağlı qidalarla qidalanan siçanların digər qrupa nisbətən daha çox kökəldiyi müəyyən edilib.
Alimlər izah ediblər ki, bu araşdırma pəhriz, bağırsaq sağlamlığı və zehin arasındakı mürəkkəb əlaqəni ortaya qoyur. Bildirilib ki, karbohidratlar və yağ nisbəti yüksək olan qidalar qısa müddətli rahatlıq təmin etsə də, qayğı və depressiyaya səbəb olur və ümumi sağlamlığa uzun müddətli təsirləri də insan orqanizminə mənfi təsir göstərir.
Mütəxəssislər balanslı qidalanma seçiminin həm fiziki, həm də ruhi sağlamlığı qorumaq üçün vacib olduğunu bildirərək, tərkibində qeyri-sağlam yağlar olan qidaların xroniki xəstəliklərlə əlaqəli olduğunu da bildiriblər. Həmçinin bildirilib ki, belə qidalar bağırsaq sağlamlığına və qayğıya təsir etməklə yanaşı, orqanizmdə iltihaba səbəb ola bilər.