Tərəvəz və konservlərin saxlanmasına dair tələblər

24 Noyabr 2024 23:24 (UTC+04:00)

...Ərzaqların, o cümlədən tərəvəzlərin, konservlərin düzgün saxlanması onların qida və bioloji dəyərinin qorunmasına kömək edir. Xarab olmasının qarşısını alır, qida zəhərlənmələrinin və kəskin bağırsaq infeksiyalarının qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.

Müxtəlif tərəvəzlər xüsusi saxlama şəraiti tələb edir. Tərəvəzlərin mənşəyindən asılı olaraq təzəliyinin saxlanmasında temperatur və rütubət əsas rol oynayır.

SİA-nın məlumatına görə, brokoli, gül kələm, kolrabi, göbələk, qarğıdalı, pırasa, kahı, ispanaq və turp kimi isti ölkələrdən gələn tərəvəzlər üçün optimal saxlama temperaturu +8...+13 dərəcədir.

Xiyar soyuducuda saxlanılmamalıdır, onlar ən yaxşı şəkildə sərin yerdə təxminən 15 dərəcə istilikdə saxlanılır. Yerkökü soyuducuda, tercihen üstləri çıxarıldıqdan sonra deşikli plastik torbada saxlanıla bilər.

Qulançar ən yaxşı təzə istehlak edilir. Soyuducuda bir dəsmala bükdükdən sonra bir gündən çox olmayaraq saxlanıla bilər.

Pomidorları soyuducuda saxlamaq olmaz, çünki onlar tez xarab olurlar. Onlar ən yaxşı şəkildə sərin, quru yerdə saxlanılır. Pomidorları digər tərəvəzlərlə birlikdə saxlamaq olmaz, çünki onlar etilen istehsal edir və bu, digər qidalara mənfi təsir göstərə bilər.

Xiyar, gül kələm, kahı və kələm kimi bəzi tərəvəzlərin etilenə həssas olduğunu xatırlamaq vacibdir, ona görə də onlar etilen buraxan tərəvəz və meyvələrdən (məsələn, pomidor və alma) ayrı saxlanılmalıdır.

Tərəvəz təbii işığa dözmür, ona görə də onları qaranlıq yerdə saxlamaq daha yaxşıdır. Məsələn, kartofda sağlamlığa zərərli bir maddə əmələ gəlir - solanin, xüsusən də onun çox hissəsi yaşıl ərazilərdə və cücərtilərdə olur. Tərəvəzlərin saxlanması ilə bağlı tövsiyələrə baxmayaraq, onları təzə istehlak etmək yaxşıdır. Düzgün saxlandıqda belə, tərəvəzlər zamanla qiymətli qida maddələrini itirirlər. Buna görə də, növbəti iki-üç gündə lazım olan qədər tərəvəz almaq məsləhətdir.

...Konservləşdirmə qidaların raf ömrünü uzatmağın bir yoludur. Əksər hallarda konservləşdirmə orijinal məhsulun faydalı xüsusiyyətlərini qoruyub saxlamağa imkan verir. Konservlərin hər bir növünün öz yararlılıq müddəti var, istehsalçı tərəfindən müəyyən edilir və qablaşdırmada göstərilir.

İstehsalçı qablaşdırmanın zədələnməməsi və saxlama yerində temperatur və rütubətin müəyyən edilmiş standartlara uyğun olması şərti ilə bu müddət ərzində məhsulun keyfiyyətinin qorunub saxlanacağına zəmanət verir.

Bir konservi açsanız və dərhal yeməyi planlaşdırmırsınızsa, məhsulu qapaqlı plastik və ya şüşə qaba köçürmək daha yaxşıdır. Paketi açdıqdan sonra yararlılıq müddəti və saxlama şərtləri də etiketdə istehsalçı tərəfindən göstərilməlidir.

Nazlı Almuradova