...Balqabağın tərkibində orqanizmdə metabolik prosesləri sürətləndirən və xolesterolu azaldan T vitamini var.
SİA xarici qaynaqlara istinadən xəbər verir ki, endokrinoloqun sözlərinə görə, kök insanlar üçün balqabaq yemək məsləhət görülür.
...Balqabağın tərkibində maddələr mübadiləsini sürətləndirən, yağları yandıran və xolesterini aşağı salan T vitamini və ya L-karnitin var.
Bundan əlavə, balqabağın tərkibində K vitamini var. Həkimin sözlərinə görə, o, qanın laxtalanması problemi olan insanlar üçün faydalıdır, osteoporozun qarşısını alır və uşaqlarda D vitamininin sorulmasına kömək edir.
Balqabağın tərkibində sink də var ki, bu da immunitet sisteminin viruslarla mübarizə aparmasına kömək edir və kortizol səviyyəsini azaldır. Bu hormon qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, insulin müqavimətini azaldır. Nəhayət, balqabaq saç, dırnaq və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.
İstilik müalicəsindən sonra yağ əlavə edilərək bişmiş balqabağı yemək yaxşıdır. Həkimin sözlərinə görə, balqabağın tərkibindəki vitaminlər əsasən yağda həll olur, ona görə də yağ onların sorulmasına kömək edəcək. Bundan əlavə, balqabaq bişmiş məhsullara əlavə edilə bilər, həmçinin salatlarda təzə istifadə edilə bilər.
Nazlı Almuradova