Çörək soyuducuda saxlanıla bilərmi?

20 Oktyabr 2024 22:15 (UTC+04:00)

...Çörək sıfırdan artı on dərəcəyə qədər olan temperaturda ən tez köhnəlir, ona görə də onun soyuducuda saxlanması məhsulun daha uzun müddət təzəliyinə zəmanət vermir.

SİA xəbər verir ki, bu barədə Gazeta.ru-ya müsahibəsində ROSBIOTECH Universitetinin taxıl, çörəkbişirmə və qənnadı məmulatları texnologiyaları kafedrasının müəllimi Valeri Burmatnov məlumat verib.

O əlavə edib ki, çörəyin saxlanması üçün optimal temperatur plus 20-dən üstəgəl 25 dərəcəyə qədərdir.

Artı 60 dərəcədə saxlanılıb dondurulsa, çətin ki, köhnələcək. Fakt budur ki, belə şəraitdə nişasta qocalmır.

...Ancaq belə yüksək temperaturda bişmiş məhsulların orqanoleptik xüsusiyyətləri pisləşir və dondurmaq həmişə mümkün deyil.

Burmatnov deyir bunu.

Böyük miqdarda çörək saxlamaq lazımdırsa, onu soyuducuya qoya bilərsiniz. Burmatnovun sözlərinə görə, o, deşikləri olan plastik torbaya qoyulmalıdır. Məhsul, həmçinin məhsulu yad qoxulardan qoruyan və rütubət səviyyəsini saxlayan parça çanta və ya kağız qablaşdırmada saxlanmalıdır.

Mütəxəssisin izah etdiyi kimi, sıx bağlanmış qablaşdırmada, buxarlanan nəm divarlara yerləşəcək və kalıbın görünüşünü və sürətli inkişafına səbəb olacaqdır.

...Yayda çörəyin soyuducuda saxlanması məhsulu “kartof xəstəliyindən” - çörəyin bakteriyaların təsiri altında xarab olmasından qorunmağa kömək edir...

Nazlı Almuradova