40 yaşdan sonra ürəyi gücləndirən qidalar...

17 Oktyabr 2024 23:15 (UTC+04:00)

...Yaşlandıqca ürək sağlamlığını qorumaq xüsusilə 40 yaşdan yuxarı olanlar üçün son dərəcə vacib olur. Bu ərəfədə protein (qeyd edək ki, Protein əzələ kütləsinin inkişafı və böyüməsi üçün vacib qida əlavəsidir-A.B.) qəbulu mühüm rol oynayır və təbii ki, düzgün mənbələri seçmək əsasdır.

Qırmızı ət yüksək xolesterol səviyyəsi və ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Daimi istehlak pis xolesterolun (LDL) səviyyəsini artıra bilər, bu da damarlarda lövhə meydana gəlməsinə səbəb olur və infarkt riskini artırır. Daha sağlam protein alternativlərini tapmaq ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmaq istəyənlər üçün vacibdir.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, dietoloqlar Lisa Endryus və Krutika Nanavati ürək üçün ən yaxşı protein variantları sadalayıblar.

Onlar bitki zülalları, quş əti, qabıqlı və yağlı balıqları əla seçim kimi tövsiyə edirlər. Bu alternativlər yalnız xolesterol səviyyəsini tənzimləməyə kömək etmir, həm də bədəni zəruri qidalarla təmin edir.

Fasulye, mərcimək və tofu kimi bitki zülalları qidalı və çox yönlüdür. Nanavati qeyd edir ki, onlar xolesterolu və iltihabı azaltmağa kömək edən liflə zəngindir. Bu zülallar həm də toxluq hissini artırır, çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Dəniz məhsulları sevənlər üçün krevet və istiridye əla seçimdir.

Endryus izah edir ki, onların tərkibində hüceyrələri sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyan bir antioksidan olan selen var.

Dəniz məhsulları həmçinin iltihabı azaldaraq ürək sağlamlığını dəstəkləyən omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir. Dərisi olmayan toyuq və hinduşka kimi quş əti başqa bir yağsız protein variantıdır.

Endryus və Nanavati, quş ətinin aşağı kalorili və yağlı olduğunu vurğulayır və bu, qırmızı ətdən daha sağlam bir seçimdir. Quş əti həmçinin ürək xəstəliyi və insult ilə əlaqəli olan homosistein səviyyəsini azaltmağa kömək edən B vitaminlərini ehtiva edir.

Somon, halibut və skumbriya kimi yağlı balıqlar qırmızı ətin əla əvəzediciləridir. Endryus bu balığın iltihabı azaldaraq ürəyi qoruyan omeqa-3 yağ turşularını ehtiva etdiyinə diqqət çəkir. Xüsusilə qızılbalıq, doymağı təşviq edən və arıqlamağınıza kömək edən zülal və sağlam yağlarla zəngindir.

Nazlı Almuradova