Xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azaldan tərəvəz...

15 Oktyabr 2024 23:04 (UTC+04:00)

...Semford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, həftədə üç dəfə yerkökü yemək dəridə karotenoid səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artırıb. Bu maddələr xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

SİA xarici qaynaqlara istinadən xəbər verir ki, “Health News” nəşri araşdırmanın nəticələrinin iyulun 1-dən iyulun 2-dək dərc olunacağı “NUTRITION 2024” onlayn platformasına istinadən məlumat yayıb.

...Eksperimentdə 60 gənc iştirak edib. Onlar üç qrupa bölündülər. Dörd həftə ərzində birinci qrup Granny Smith almalarının dilimləri (nəzarət qrupu), ikinci qrup isə körpə yerkökü, (bir porsiya üçün 100 qrama bərabər miqdarda) üçüncü qrupda beta-karotin olan multivitamin preparatı qəbul edilib, dördüncü qrupa isə vitamin əlavəsi qəbul edərkən körpə yerkökü yemək göstərişi verilib.

Təcrübədən əvvəl və sonra alimlər hər bir könüllünün dərisindəki karotenoidlərin səviyyəsini qiymətləndiriblər. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzə qırmızı, narıncı və sarı rənglər verən fitonutrientlərdir.

Bədəndə karotenoidlərin yüksək səviyyələri, canlı bitki qidalarının artan istehlakını təklif edir, antioksidantların qorunmasının artması, ürək xəstəlikləri və bəzi xərçənglər riskinin azalması, dəri sağlamlığının eləcə də immunitet funksiyasının yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir.

Nəticələr göstərdi ki, həftədə üç porsiya körpə yerkökü qəlyanaltı kimi dəridə karotenoid konsentrasiyasının əhəmiyyətli dərəcədə artmasına səbəb olub. Yerkökü ilə multivitamin birləşməsi bu fitonutrientlərin səviyyəsini daha da artırıb.

Alimlər belə qənaətə gəliblər ki, düzgün qidalanma vərdişləri orqanizmi həyati vacib qidalarla effektiv şəkildə təmin edir və sağlamlığı yaxşılaşdırır. Tədqiqatın nəticələrinə görə, xərçəng və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmaq üçün pəhrizinizdə kiçik dəyişikliklər edə bilərsiniz - yerkökü istehlakını artırın və təsirini artırmaq üçün əlavələr seçin.

Nazlı Almuradova