Bal arıqlamaq üçün şəkərə təhlükəsiz alternativ hesab edilmir, çünki o, yüksək karbohidratlı qidadır.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə qastroenteroloq İrina Qubanova danışıb.
Təbii bir məhsul olduğu üçün şəkər əvəzinə bal yemək daha yaxşı olduğuna dair bir fikir var. Arıqlayan insanların istifadə etməsi tövsiyə olunur, guya bu yolla artıq çəkidən qurtula və şirniyyat çatışmazlığından əziyyət çəkməyəcəklər.
Lakin, iddialara görə, ekspert mifi dağıdır?
Bal yüksək karbohidratlı və çox yüksək kalorili məhsuldur. Tərkibində böyük miqdarda fruktoza var - 33 ilə 42 faiz arasında. 21 qram bal üçün isə 64 kilokalori və təxminən 17 qram şəkər var.
Balın tez-tez istehlakı, əksinə, artıq bədən çəkisinin inkişafına səbəb ola bilər. Bu da öz növbəsində ürək-damar xəstəlikləri, alkoqolsuz qaraciyər yağlanması və digər problemlər riskini artırır.
Bundan əlavə, bal qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına kömək edən çox yüksək glisemik indeksə malikdir. Tez-tez bal qəbul etmək, əksinə, güclü aclıq hissi yaranır, buna görə də insan daha çox yeyir.
Nazlı Almuradova