Qidalanma bütün bədən sistemlərinin, o cümlədən beyin funksiyasının düzgün işləməsində əsas rol oynayır. Alimlər beyin fəaliyyətini yaxşılaşdıran bir sıra məhsulların adını çəkiblər. Ağıllı olmaq və beynin qocalma prosesini gecikdirmək üçün sizə nə yemək lazım olduğunu söyləyirik. SİA-nın xarici qaynaqlardan əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə TSN yazır.
...Deməli, Yaşıl və yarpaqlı tərəvəzlər. Kələm, ispanaq və brokoli zehni performansı yaxşılaşdıran faydalı birləşmələrin güclü tərkibinə malikdir. Bunlar K vitamini, lutein, fol turşusu və beta-karotendir. Alimlərin araşdırması göstərib ki, bu bitki əsaslı pəhriz idrak funksiyalarının azalmasına səbəb olur və beyni qocalma xəstəliklərindən qoruyur.
Yağlı balıqlar omeqa-3 çoxlu doymamış yağ turşularının mühüm mənbəyidir. Bunlar Alzheimer xəstəliyindən əziyyət çəkən insanların beynində yığılan zülal - amiloid betanın təsirini neytrallaşdıran sağlam yağlardır.
Həkimlər həftədə ən azı 2 dəfə yağlı balıq yeməyi və ya avokado, kətan toxumu və qoz ilə əvəz etməyi məsləhət görürlər.
Giləmeyvələrdə idrak funksiyasını və yaddaşı yaxşılaşdıran flavonoidlər var.
2012-ci ildə alimlər araşdırma aparıblar ki, həftədə iki porsiya çiyələk yemək qadınlarda yaddaş itkisini üç il gecikdirir.
...Çay və qəhvə.
Bu içkilərin tərkibində kofein var ki, bu da səhər enerji səviyyənizi və konsentrasiyanızı artırmır. 2014-cü ildə “The Journal of Nutrition”-da dərc edilən bir araşdırmada, davamlı olaraq kofeinli içkilər içən iştirakçılar kəşfiyyat testlərində daha yaxşı nəticə göstərdilər.
Qoz yüksək keyfiyyətli bitki zülalını və sağlam çoxlu doymamış yağları ehtiva edir. Los-Ancelesdəki Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları tərəfindən 2015-ci ildə aparılan bir araşdırma, qoz istehlakı ilə koqnitiv test balları arasında müsbət əlaqə tapıb. Bu məhsulun tərkibində omeqa-3 yağ turşuları və alfa-linolenik turşu var ki, bu da qan təzyiqini aşağı salmağa və damarları kövrəklikdən qorumağa kömək edir ki, bu da həm ürək, həm də beyin funksiyası üçün faydalıdır.
Nazlı Almuradova