...Hər kəs uşaqlıqdan bilir ki, tərəvəz sağlam qidadır və mütləq pəhrizə daxil edilməlidir. Həmişə mövsümi məhsullara üstünlük verilməlidir. Onların vitaminlərlə daha zəngin olduğuna və xüsusilə faydalı olduğuna inanılır.
Bəs payızda hansı meyvələri yeməlisiniz? Dietoloqlar deyirlər ki, balqabaq, çuğundur və kələm orqanizm üçün ən faydalı payız tərəvəzləridir.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, balqabaq, ilk növbədə, çoxlu lif ehtiva etdiyi üçün faydalıdır. 100 qram balqabağın tərkibində hormonların istehsalı üçün zəruri olan A vitamininin gündəlik tələbatı var, eyni zamanda görmə və toxunulmazlıq üçün də faydalıdır.
Çuğundurun əsas dəyəri onlara bənövşəyi rəng verən antosiyaninlərdir. Antosiyaninlər bədənin sərbəst radikallarla mübarizə aparmasına kömək edir, stresin inkişafının qarşısını alır və qocalmanı yavaşlatır.
Kələmə gəlincə, onun bütün növlərində qadınlarda döş xərçənginin inkişafının qarşısını alan maddələr var. Ağ kələmdə selikli qişaları sağaltma xüsusiyyətinə malik olan U vitamini var. Kələm həm də qastrit və mədə xorası ilə mübarizə aparır.
Nazlı Almuradova