Hansı pendirin insan sağlamlığı üçün faydalı olduğu sualına dəqiq cavab vermək mümkün deyil, çünki hər şey bədənin ümumi vəziyyətindən və fərdin bu və ya digər məhsulu istehlak etməklə nail olmaq istədiyi məqsədlərdən asılıdır.
Dietoloq-dietoloq Samar Kullab bildirir ki, pendirlər pəhrizin qiymətli hissəsidir, çünki onların əksəriyyətində kifayət qədər miqdarda protein və kalsium var.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, ekspert bu məlumatı “Health Digest” ilə bölüşüb.
Beynəlxalq Osteoporoz Fondunun məlumatına görə, 60 qram bri, mozzarella və feta pendirlərində 200 milliqramdan çox kalsium var.
“Healthline” nəşri qeyd edir ki, 28 qram mozzarella və eyni miqdarda İsveçrə pendirində müvafiq olaraq 6 və 8 qram protein var.
Kullab qeyd edibr ki, insanlar hansı məqsədə çatmaq istədiklərindən asılı olaraq pendir seçməlidirlər. Məsələn, rikotta və kəsmiki pəhriz saxlayanlar belə yeyə bilərlər.
Prevention üzrə bir yazıda deyilir ki, çox məşq edən və çox tərləyən insanlar elektrolit balansını bərpa etmək üçün bəzən natrium qəbulunu artırmalıdırlar. Bu vəziyyətdə pəhrizinizə duzlu pendir, o cümlədən feta əlavə edə bilərsiniz. …Feta pendiri, natriumda daha yüksək olsa da, bir çox digər pendirlərə nisbətən daha az yağ və kaloridir. Əgər natrium qəbulunu izləyirsinizsə, onu məhdudlaşdırmaq istəyə bilərsiniz, amma əks halda bu, qidalandırıcı bir seçimdir.
Kullab deyir bunu.
Mütəxəssislərin fikrincə, 28 qram fetada 312 milliqram duz ola bilər. ABŞ Qida və Dərman İdarəsi gündə maksimum 2300 milliqram duz istehlak etməyi tövsiyə edir.
Kullab əlavə edib ki, laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar keçi pendirini yeyə bilərlər, çünki həzm etmək daha asandır.
Nazlı Almuradova