İndi demək olar ki, hər evdə plastik qablar var. Son illərdə də plastik mətbəx qablarının zərərli olub-olmadığı ilə bağlı müzakirələr gedir.
Bəs, qida saxlamaq üçün istifadə etdiyimiz plastik, alüminium və çini qabların insan sağlamlığına vurduğu zərərdən xəbəriniz var? Saxlama qabları qidaya necə təsir edir? Qida hansı qablarda saxlanmalıdır?
SİA mövzu ilə bağlı araşdırma aparıb.
Demək olar ki, hər gün bişirdiyimiz yemək və qəlyanaltıların bir hissəsini soyuducuda saxlamaq üçün müxtəlif qablara qoyuruq. Bununla belə, mütəxəssislər qidaların heç bir materialdan hazırlanmış saxlama qablarında saxlanılmaması lazım olduğunu, saxlanmağa yararsız avadanlıqlardan zəhərli maddələrin həll olunması səbəbindən qidaya metalın bulaşması riskinin olduğunu diqqətə çatdırıblar.
Hansı materiallardan olan qablar zərərsizdir?
Bəs, qidalarımızı saxlamaq üçün hansı qablardan istifadə etməliyik? Qidalanma və türk pəhriz mütəxəssisi Mehtap Ersin Bayrak ümumiyyətlə şüşə, plastik, metal (nikel, polad, dəmir və s.) və keramika kimi müxtəlif materiallardan hazırlanmış qabların qidaların saxlanması üçün istifadə edildiyini ifadə edərək, hansı təhlükələrin nədən qaynaqlandığını açıqlayıb.
Plastik qablar kanserogen ola bilər
Şüşə qabların ən mühüm xüsusiyyətləri içərisinə qoyulan qida ilə reaksiya verməməsi və korroziyaya uğramamasıdır. Plastiklərin emalını asanlaşdırmaq və onlara bəzi xüsusiyyətlər vermək üçün onlara çoxlu çeşiddə əlavələr əlavə etmək lazımdır. Lakin bu əlavələrin insan sağlamlığına zəhərli və kanserogen təsirləri ola bilər.
Keramika qablar qurğuşun zəhərlənməsinə səbəb ola bilər
Üstləri çatlamış və ya zədələnmiş qablar insan sağlamlığı üçün riskli ola bilər. Qida ilə təmasda olan belə qabların istehsalında müvafiq texnikadan və keyfiyyətli keramikadan istifadə edilməlidir, çünki qurğuşun keyfiyyətsiz keramika qablardan qidaya keçərək insanlarda qurğuşun zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Bu mənada ekoloji hesab edilən, keramika üzlüklü, şüşə-keramika üzlüklü və ya təbii minerallardan istehsal olunan, tərkibində kanserogen maddələr olmayan tava və qablar var.
Zəhərli maddələr qidaya keçə bilər
Yeməklərin saxlanması üçün yararsız olan avadanlıqlardan zəhərli maddələrin həll edilməsi nəticəsində qidanın metal çirklənməsi baş verə bilər. Turşu qidaları mis və ya qurğuşun olan qablarda saxlamaq və ya qidaları qalaysız mis qablarda saxlamaq da ağır metal zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən yeməkləri konservləşdirilməmiş mis, boyalı plastik və alüminium qablarda saxlamaq olmaz.
Turşu qidaları alüminium qablarda saxlamayın
Alüminiuma qidanın turşuluğu və qələviliyi təsir edir. Sirkə, limon, pomidor və s. Qida alüminiumun əriməsinə səbəb olur və qidaya keçir. Qida ilə birlikdə qəbul edilən alüminium, kalsium, fosfor, maqnezium və dəmir kimi mineralların orqanizmə bioavailliyini azaldır. Konteynerdən yeməyə və ya qidadan qaba keçid qida keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Ən yaxşı saxlama qabları yüksək keyfiyyətli şüşə qablar kimi qida ilə qarşılıqlı əlaqədə olmayan neytral qablardır.
Plastik növləri, xüsusiyyətləri - Hansı zərərli və sağlamdır?
Bazarda mövcud olan plastiklər 1-dən 7-yə qədər nömrələnir. Bu rəqəmlər plastiklərin hansı məqsədlə istifadə edildiyini və onların təbiətdə yoxa çıxması üçün lazım olan vaxtı göstərir. Tərkibində zərərli maddələr olan plastikləri ayırd etdikdə mətbəxinizdə daha sağlam vaxt keçirə bilərsiniz. Hansı rəqəmin nə demək olduğunu düşünürsünüzsə:
1 nömrəli tip PET və ya PETE politenini ehtiva edən qrupdur. Şüşə butulkalarda və ya içki şüşələrində istifadə olunur. Bu zərərsizdir.
2 nömrəli plastik HDPE yüksək sıxlıqlı polietilendən ibarətdir. Zərərsiz hesab edilən bu qrupa süd şüşələrində və yuyucu vasitə paketlərində rast gəlinir.
3 nömrəli qrupa gəldikdə bir az ehtiyatlı olmanız tövsiyə olunur. Bu qrup zərərlidir. Siz uzanan, folqa və plastik örtüklərlə qarşılaşacaqsınız. Bu məhsulların tərkibində dioksin adlı zərərli maddələr var.
4 nömrəli növə LDPE Aşağı Sıxlıqlı Polietilen daxildir. Bunu zibil torbalarında və ərzaq anbarlarında görə bilərsiniz. Bu zərərsizdir.
5 nömrəli plastik məhsullar qatıq qablarında, qida butulkalarında və butulka qapaqlarında olur. Sağlamlıq üçün zərərsizdir.
6 rəqəminə toxunsaq, köpük fincan və boşqab kimi məhsulları görərsiniz. Bu tip plastik zərərlidir.
7 nömrəli plastiklər yuxarıda qeyd olunan qrupdan çıxarılır. Bu qrup həm də sağlamlığa və təbiətə ziyan vurur.
Plastik qaşıq, çəngəl və bıçaqdan istifadə etmək zərərlidirmi?
Plastik qaşıq və ya çəngəl kimi məhsullarla isti yeməklər istehlak etmək təhlükəlidir.
Soyuq məhsullara gəldikdə isə eyni təhlükə yaratmayan bu məhsullar istiliyi hiss etdikdə qidaya kanserogen maddələri əks etdirir. Buna görə də soyuq yeməklərə gəldikdə üstünlük verilə bilər.
Mətbəxdə plastik qablar, çanaqlar və süzgəclərdən istifadə etmək zərərlidirmi?
Mətbəxdəki rəngli plastik saxlama qabları və süzgəclər soyuq su ilə yuyulduqda sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır. Amma isti su və isti yeməklərə gəldikdə quruluşunda olan zərərli maddələri bədənə əks etdirə bilir. Buna görə də, plastik qablar alarkən onların kodunu və mikrodalğalı sobaya yararlı olub-olmadığını yoxlaya bilərsiniz. Nə qədər ki, bu plastik məhsulları əl ilə soyuq su ilə yumağa diqqət yetirsəniz, onlar artıq təhlükəli deyil.
Plastik saxlama qabları zərərlidirmi?
Yeməkləri soyuducuda və ya dondurucuda uzun müddət saxlamaq üçün istifadə edilən plastik qablar qızdırıldıqda sağlamlığınızı təhlükə altına alır. Dondurucudan yemək götürərkən onu bu məhsullarda qızdırmayın. Mümkünsə, keramika qablardan istifadə edərək istilik prosesini tətbiq edin.
Həmçinin, ikinci istifadə üçün qatıq və süd kimi məhsulların qablarını saxlamayın. Bu məhsullar birdəfəlikdir. Quru məhsulların saxlanması üçün tövsiyə olunur.
Marketdən aldığım plastik qutulu məhsulları necə saxlamalıyam?
Alış-veriş zamanı aldığınız bəzi məhsullar plastik qablarda təqdim oluna bilər. Pendir, ət, qatıq kimi. Evə çatanda bu məhsulları şüşə və ya keramika qablara köçürmək daha yaxşı olardı.
Sizə və təbiətə zərər verməmək üçün plastikdən istifadəni mümkün qədər azaltmaq tövsiyə edilərkən bu məhsulları almaq əvəzinə, şüşə qablarda gələn məhsulları seçə bilərsiniz.
Bundan əlavə, plastik qabların qabyuyan maşında yuyulması düzgün deyil. Maşında isti su ilə yuyulduğu üçün zərərli maddələr buraxır.
Plastik qutularda olan şirniyyat məhsulları zərərlidirmi?
Bəli, çörək sexində plastik məhsulların tərkibində təqdim olunan bir çox inqrediyent sağlamlığa zərərlidir. Çünki bu qidalar isti halda plastik qablarda konservləşdiriləcək qutulara köçürülür.
Sağlam bir seçim üçün plastik məhsullardan qida qəbul etməməyiniz tövsiyə olunur. Mümkün qədər təzə və öz gözlərinizlə görə biləcəyiniz məhsullar almalısınız.
Paxla və yağ kimi qidaları plastik qutularda və plastik butulkalarda saxlamaq zərərlidirmi?
Plastik şüşələr istiyə və günəşə məruz qalmamalı olan məhsullardır. Bəzi evlərdə yağ və paxlalılar plastik butulkalarda saxlanılır. Bu vərdişin sağlamlığınız üçün böyük təhlükələr yaratdığını bilmək faydalıdır. Plastik butulkaların tərkibində sürmə və bürünc olduğundan, bu maddələrin qida ilə təmasından qaçmaq tövsiyə olunur. Mütəxəssislər hətta plastik butulkalarda bitki yetişdirməyin də təhlükəli olduğunu vurğulayırlar.
Şüşə qida saxlama qabları plastik qablardan daha çox üstünlüklərə malikdir, bu da onları qida saxlama məqsədləri üçün daha yaxşı seçim edir.
Şüşə qabların plastik qablardan üstünlüyü nədir?
- Şüşə qida saxlama üçün ümumiyyətlə plastikdən daha təhlükəsizdir. Plastik qablardakı kimyəvi maddələr plastikdən yeməyinizə keçə bilər. Bu, adətən, isti yemək plastikə qoyulduqda və ya mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda baş verir.
- Şüşə qablar qida ilə təmasda olan arzuolunmaz, zəhərli kimyəvi maddələri sızdırmaz. Şüşə inert və məsaməli olmayan təbii materialdır. Şüşə qablarda heç bir sızma yoxdur və təkrar istifadə etmək təhlükəsizdir.
- Plastiklərin istehsalı və atılması ilə bağlı bir çox ekoloji narahatlıqlar var. Plastik istehsalı havaya zəhərli kimyəvi maddələr də buraxır. Plastikdən azad olmaq tullantı axınında qalan plastik miqdarını azaldır. - - Bir şüşə saxlama qabı satın aldığınız zaman onu demək olar ki, qeyri-müəyyən müddətə istifadə edə bilərsiniz. Sınıq şüşə qablar təkrar emal edilə bilər. Şüşələrin təkrar emalı iqtisadi cəhətdən sərfəlidir və bu proses şüşənin keyfiyyətinə xələl gətirmir.
- Plastik qablar isti qida ilə təmasda olduqda əyilə bilər. Yeməklərin plastik qablarda yenidən qızdırılması onların əriməsinə səbəb ola bilər və kimyəvi yuyulma şansını artırır.
- Axşam yeməyini bitirdikdən sonra qalıqları şüşə qaba köçürməzdən əvvəl yeməyin tam soyumasını gözləmək lazım deyil.
- Plastik qablar çox vaxt içərisində saxlanılan qidaya görə ləkələnir. Plastik yemək hazır olduqdan sonra dad və qoxuları da mənimsəyir.
- Şüşə qablar içəridə saxladığınız qidadan olan ləkələri və qoxuları udmaz. Bu xüsusiyyət şüşə qabları bütün qidaları, o cümlədən intensiv rəngli və ya ətirli qidaları saxlamaq üçün mükəmməl edir. Şüşə qida qablarının parlaq səthi qidaları daha uzun müddət təmiz, təzə və dadlı saxlamağa kömək edir.
- Bir il ərzində plastik qablardan istifadə etdikdən sonra onlar cızıqlar və rəngləri dəyişəcək, həmçinin öz formalarını itirə bilərlər. - Şüşə qida saxlama qabları davamlı olmaq üçün nəzərdə tutulmuşdur. Şüşə daha davamlıdır və plastik kimi zamanla qırılmır. Onlar qabyuyan maşında dəfələrlə istifadə oluna və yuyula bilər.
Ayşən Vəli